Gradovi

Žeremi Žuv: Prenosim lepotu muzike

BEOGRAD – Gosti 17. Gitar Art festivala, francuski muzičar Žeremi Žuv i belgijska umetnica Rafaela Smits, u pauzi između master klasova i proba za večerašnji nastup u Domu omladine, popričali su sa novinarima o programu koji pripremaju za koncerte i svom radu.

Smits, koja je poznata po jedinstvenom sviranju na istorijskim instrumentima, rekla je da ovoga puta neće svirati „romantičnu“ gitaru iz 19. veka, već će se predstaviti beogradskoj publici na gitari iz 1980. godine, koja je napravljena lično za nju.

Ona je najavila da će izvesti delo Manuela Marie Ponsa – omaž Silviusu Leopoldu Vajsu, jednu Vajsovu kompoziciju, kao i delo „Rošiniana“ Maura Đuliana inspirisano Rosinijevom muzikom.

Žuv, predstavljen kao nova snaga klasične gitare u svetu, kaže da svojim radom nastoji da lepotu klasičnog repertoara za gitaru iskombinuje sa savremenim delima i tako prenosi lepotu muzike.

On će pred beogradskom publikom večeras izvesti, kako je najavio, dela kompozitora koji ga već neko vreme „prate“.

Tako će ljubitelji gitare imati priliku da čuju dva dela Hoakina Rodriga, autora čije kompozicije za solo gitaru je Žuv snimio na dva diska, zatim tri numere francuskog muzičara Matijasa Diplesija koga je upoznao pre šest godina i koji ga je oduševio jer svira čak 30 intrumenata.

„Ubedio sam ga da počne da piše za klasičnu gitaru i srećan sam što ću izvesti njegove tri kompozicije u Beogradu“, rekao je Žuv.

On je dodao da će na programu biti i malo španske muzike, kao i jedno od najvećih dela ikad napisanih za klasičnu gitaru – „In the woods“ japanskog kompozitora Tora Takemitsua.

www.freeimages.com/ haffi ahmed

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh