• KiM

  Zeri: Vojska Kosova će imati 8.000 vojnika

  Vojska Kosova imaće 8.000 vojnika, od kojih će 3.000 biti u rezervnom sastavu, piše danas prištinski dnevni list „Zeri“, pozivajući se na nacrt zakona kojim se priprema transformacija kosovskih Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

  Vojska će imati 5.000 aktivnih i 3.000 vojnika u rezervnom sastavu, prenosi Zeri.

  Izdvojeni budžet za nadležno ministarstvo je, dodaje „Zeri“, 51 milion evra. U tu svrhu svake godine biće izdvajano po dodatnih pet miliona.

  Predsednik Kosova Hašim Tači predao je početkom marta u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova. „Zakon o BSK reguliše misiju, funkcionisanje i zadatke BSK, njihovu organizaciju i druga pitanja vezana za služenje u BSK“, rekao je tada Tači.

  Na reagovanje NATO-a i Ambasade SAD na njegovu inicijativu, Tači je rekao da neće povući inicijativu za formiranje vojske promenom zakona o BSK, smatrajući da je to jedini način da se formira vojska jer su poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova odbili da glasaju za promenu Ustava kojoma bi se omogućila transformacija BSK.

  Po Tačijevim rečima, Predlog zakona o BSK kojim bi te snage kao funkciju imale i „odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“, u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo „zajedno sa medjunarodnom zajednicom“.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com