• Gradovi

  Žestoki sukobi republikanaca o borbi protiv IS

  VAŠINGTON – Prvu debatu republikanskih kandidata od napada u Kaliforniji i Parizu obeležili su žestoki sukobi oko načina na koji se treba boriti protiv pripadnika takozvane Islamske države.

  Pitanje nacionalne bezbednosti izazvalo je žestoke sukobe između senatora Teda Kruza i Marka Rubija, koji se nisu usaglasili ni oko pitanja nadgledanja i politike imigracije, prenosi BBC.

  Očekivalo se da jedno od ključnih pitanja tokom debate bude način na koji će protivnici vodećeg republikanskog kandidata Donalda Trampa, pokušati da uruše njegovu ulogu republikanskog lidera za predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

  Umesto toga, većinu žestokih debata vodili su senatori Marko Rubio, Rend Pol i Ted Kruz, dok je jedino Džeb Buš direktno napadao Trampa u pokušaju da oživi svoju kampanju .

  „Nećete moći uvredama da dođete do mesta predsednika“, porucio mu je Buš.

  Tramp je branio svoje predloge o zabrani ulaska mulimana u SAD, istakavši da „to nije pitanje religije već bezbednosti“.

  Kandidati su tokom debate, koja je održana istog dana kada je zbog jednog mejla zatvoren čitav školski sistem Los Andelesa, u više navrata izrazili strah od terorizma u SAD.

  Oni se nisu usaglasili ni oko količine vladinog nadgledanja i pitanja kako okončati civilni rat u Siriji.

  „Ukoliko teroristi opet udare, prvo pitanje će biti zbog čega nismo znali za udar i zbog čega ga nismo zaustavili“, rekao je Rubio.

  Jedna od tema debate bio je i Trampov predlog o gašenju interneta kako bi se zaustavila regrutacija boraca Islamske države.

  „Ne želim da koriste naš internet“, rekao je Tramp, naglašavajući da su „to osobe koje žele da ubiju naše ljude“.

  AP Foto/John Locher

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com