Novosti online

Зика је за опрез, а не за панику

У историји модерних олимпијских игара, која ће ове године навршити 120 година, само су I и II светски рат спречили њихово одржавање. Нису то успели ни терористички напади попут оног у Минхену 1972. године, ни политички бојкоти 1976. када је 49 афричких земаља напустило Монтреал, ни 1980. када је западни блок на челу са Сједињеним Америчким Државама бојкотовао Игре у Москви, ни када се источни блок под вођством СССР реванширао бојкотујући игре у Лос Анђелесу 1984.

До почетка Игара у Рију остало је још 178 дана и још је прерано за било какве чврсте ставове и одлуке, а не би било чудно да се неки месец пре почетка највећег скупа светских спортиста појави и делотворна вакцина против вируса зика.

Позиви на бојкот Летњих игара у Пекингу 2008. и Зимских у Сочију 2014. године, такође због политичких разлога, нису уродили плодом, а олимпијски покрет се шест месеци уочи почетка 31. летњих

Добијен рат против комараца у Тбилисију
Искуство с борбом против комараца Олимпијски комитет Србије има са Европског олимпијског фестивала младих у Тбилисију.

– Олимпијско село у Тбилисију било је смештено поред једног језера и били смо упозорени да у време фестивала има много комараца. Купили смо више од сто апарата с таблетама за растеривање комараца и њима снабдели сваку собу и просторију које су користили наши спортисти тако да није било никаквих проблема – рекао је Дамир Штајнер.

олимпијских игара први пут суочио с опасношћу сасвим другог типа. Свет се у овом миленијуму борио с многим пандемијама – од птичијег грипа, свињског грипа и еболе до „лудих крава” – али ни једна није довела у питање одржавање олимпијских игара, било летњих било зимских, али сада се сенка вируса зика се надвила над Игре у Рију.

Ко се плаши нека не иде у Рио…

И пре но што је Светска здравствена организација (СЗО) прогласила 1. фебруара „општу здравствену претњу” представници Олимпијског комитета САД послали су поруку свим америчким спортским савезима и функционерима да спортисти и њихови пратиоци, који имају здравствене проблеме и који се због страха од заразе не би осећали пријатно у Рију размотре да ли ће учествовати на Олимпијским играма. То, дакле, није позив да се Игре одложе или „пренесу” у неки други град, на неки други континент, а ни позив америчким спортистима да не путују у Рио.

Одмах по саопштењу СЗО о здравственој претњи, огласио се Томас Бах, председник Међународног олимпијског комитета (МОК), који поздравио одлуку Светске здравствене организације јер ће она допринети „подизању свести о овој претњи и повећању средстава за борбу против вируса зика”. Бах је додао и да ће МОК блиско срађивати са СЗО која није прогласила забрану путовања у делове света у којима је регистрован овај вирус.

Бах је подсетио и да се игре одржавају током бразилске зиме када је ваздух сувљи, а температуре знатно ниже него током лета (сада) што много мање одговара комарцима који преносе вирус.

Олимпијски комитет Србије је један од 206 националних олимпијских комитета с којим МОК, такође, одржава везу поводом вируса зика.

– Ми ћемо пажљиво пратити све информације о вирусу зика. За то је задужена пре свега наша медицинска комисија чији је председник проф. Др Драган Радовановић и у којој су наши најеминентнији стручњаци, пратићемо и сва саопштења и препоруке МОК и Организационог комитета, као и наших надлежних здравствених институција. Морам да кажем да су неки медији вести о ставу Олимпијског комитета САД врло слободно пренели као да им је циљ да шире панику. Њој нема места, већ само опрезу – каже Дамир Штајнер, шеф наше олимпијске мисије за Рио.

Нанкинг се одбранио од Еболе

У јулу престаје опасност…
Шеф медицинске службе Олимпијских игара у Рију Жоао Гранжеиро одржао је 2. фебруара конференцију за медије, коју је пренео званични сајт игара. Тема је био комарац „aedes aegipti” који преноси вирус зика.

Ови комарци најактивнији су током бразилског лета, од децембра до фебруара, када има много кише и када је висока влажност ваздуха.

„Од средине априла почиње пад ширења комараца. Анализе историјских података указују да већ у јулу не би требало очекивати избијање болести проузроковане уједом комараца” рекао је Гранжеиро додајући ће Организациони комитет у сарадњи с градским и државним властима предузети мере да елиминишу све стајаће воде и свако друго тло које погодује развоју комараца.

Исту дужност Штајнер је имао и 2014. на Олимпијским играма младих у Нанкингу у Кини, које су одржане уз велике мере опреза због еболе која је погодила земље Западне Африке.

– Ситуација је била сложена јер је фактор ризика био јако велики јер је реч о младим спортистима, готово деци. Међутим, све је прошло у најбољем реду а већина спортиста, укључујући и наше, није приметила никакве посебне мере. Једино што су могли да виде била су специјална „врата” кроз која се пролазило и која су мерила телесну температуру. Свако ко је имао повишену температуру био је заустављен и одведен у карантин док се не би утврдио разлог за то, а карантин су морали да прођу и сви спортисти и њихови пратиоци из афричких земаља. Уз то у свакој соби у Олимпијском селу налазио се топломер за контролу телесне температуре – објашњава Дамир Штајнер.

Олимпијске игре младих у Нанкингу протекле су без икакве здравствене мрље, а накнадно процурела је вест да је код троје несуђених младих олимпијаца пронађен вирус еболе на аеродрому и да су они уместо у Олимпијско село пребачени у болницу за инфективне болести.

До почетка Игара у Рију остало је још 178 дана и још је прерано за било какве чврсте ставове и одлуке, а не би било чудно да се неки месец пре почетка највећег скупа светских спортиста појави и делотворна вакцина против вируса зика.

Link Izvora

Klikni za komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh