• Gradovi

  Живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација!

  Председник Европског парламента Антонио Тајани „разбеснео” је Хрвате и Словенце јер је током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.

  „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација”, рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и далмације, преноси загребачки Индекс.

  Он је на свом Фејсбуку објавио и видео са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили „они који су на униформи имали црвену звезду” и додао да ће у Европском парламенту подсетити на „трагедију везану за Трст”.

  Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели.

  „На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту”, рекао је Тајани.

  Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови „комунистичка диктатура као Титова”. Индекс наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог 1920-их година.

  Индекс подсећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики део источнојадранске обале која је у то време била део Аустро-угарске Монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики део Далмације.

  Две године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа. Након Другог светског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.

  Тајани се неће извинити

  Загреб – Представник кабинета председника Европског парламента Антонија Тајанија изјавио је да је његова изјава да су Истра и Далмација италијански, није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње.

  „Он никада није рекао да су Истра и далмација део Италије. Било би лудо то тврдити. Истра и Далмација су Хрватска”, речено је сајту Индекс у Тајанијевом кабинету. Из Тајанијевог кабинета поручили су да је он говорио у историјском контексту.

  „То је препознавање историје и важно је да сви знају историју како не бисмо старе грешке понављали у будућности”, речено је у кабинету уз коментар да су свесни да су Истра и далмација сада део Хрватске и да је Тајани говорио о „оном времену”.

  „Тајани није говорио о садашњости, па он је гласао да Хрватска уде у ЕУ”, речено је у кабинету, преноси Танјуг.

  Косорова: Тајани као Вучић

  Загреб – Бившу хрватску премијерку Јадранку Косор погодило је то што је председник Европског парламента Антонио Тајани током викенда Истру и Далмацију назвао „италијанском Истром и Далмацијом”, али је, уместо да то „разреши” са високим европским званичником, чак и у тај случај умешала председника Србије, који јој је, као и Србија, и иначе у последње време у фокусу.

  „Тајани 2019. у ЕУ као Вучић 1995. у Глини. Shame!”, поручила је Косорова, поводом изјаве Тајанија, у обраћању на церемонији обележавања Дана сећања. Она је то написала на свом Твитер налогу, на којем и иначе у последње време помно прати политичке догађаје у Србији, посебно опозиционе.

  Косор је такође оценила да су Тајанијеве изјаве нечувене и запитала шта је са реакцијама хрватских посланика ЕП, а посебно оних, како је рекла, које чека реизбор, преноси Танјуг.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com