Ekonomija

ZLATIBORCI PREDSTAVILI SVOJA PORODIČNA PREDUZEĆA NA JAHORINI

Druga regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori održana je  29. i 30. novembra na Jahorini.

Zlatiborci, koji su prošle godine bili domaćini Prve regionalne konferencije, i ovaj put su uzeli aktivno učešće.

Izlaganjem u panel diskusiji Aleksandra Dacović iz poljoprivrednog gazdinstva „Dacović“  iznela je na koji način jedna lokalna samouprava može da doprinese i podstakne razvoj i održivost preduzetništva. Dacović je istakla da Opština Čajetina ulaže velike napore da obezbedi povoljno okruženje za razvoj malih preduzetnika, kroz razvoj infrastrukture, povezivanjem na lokalnom nivou sa većim privrednicima, obezbeđivanjem besplatne promocije kroz delovanje Turističke organizacije Zlatibor i učešćem na značajnim turističkim skupovima.

„Porodična preduzeća imaju veliki značaj u savremenim tržišnim privredama i istraživanja pokazuju da će upravo porodična preduzeća biti sve značajnija u budućnosti,“ istakla je direktorka JP Gold gondola Bojana Božanić.

Ekonomska politika potvrdjuje da, kako je dodala,  nema značajnih razlika između porodičnog preduzeća i bilo kog drugog preduzeća.

Faktori uspeha porodičnog posla isti su kao i za bilo koje drugo preduzeće. U najkraćem to su stabilni uslovi poslovanja koji podstiču, a ne guše preduzetničku inicijativu. Prednosti porodičnih preduzeća su: porodično vlasništvo, kontrola ili upravljanje preduzeća se delegira od strane porodice, aktivno uključivanje članova porodice u poslovanje preduzeća i sklonost da se prenosi vodeća uloga u preduzeću sa jednih na druge članove porodice. U opštini Čajetina 80 odsto preduzeća su porodična, navela je Božanić.

Opština Čajetina je, kako je dodala,  prepoznala ulogu i značaj privatnog preuzetništva i porodičnih firmi i donela niz programa i mera za podsticaj i održivost istih.

U borbi sa  nezaposlenošću koja je jedan od vodećih problema u državi, opština Čajetina ima proaktivan pristup i u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2017.  godinu sprovodi predviđene mere aktivne politike zapošljavanja.

Mere se sprovode u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i uz finansijsku pomoć države, kao i u isključivo sopstvenoj režiji.

Opština Čajetina i Nacionalna služba za zapošljavanje u 2017. godini izdvojili su sredstva u iznosu od 3,6 miliona dinara u okviru mera aktivne politike zapošljavanja (javni radovi, stručna praksa i samozapošljavanje). Akcenat je na poljoprivrednom razvoju i turizmu, imajući u vidu osobenosti zlatiborskog kraja,  pa su i programi podrske usmereni ka razvoju te dve ekonomske grane.

Opština Čajetina kroz privredno društvo Zlatiborski EkoAgrar pruža niz programskih mera i subvencija namenjenih stočarstvu , voćarstvu, prerađivačkoj industriji, (mesa i mleka …)

Turizam je najrazvijenija i najvažnija grana privrede opštine Čajetina. Na Zlatiboru kao razvijenijoj turističkoj destinaciji godišnje se ostvari 1.200.000 noćenja sa oko 250.000 posetilaca. Pored brojnih hotela, značajan je udeo privatnog smeštaja koji je uglavnom vid porodičnog preduzetništva. Kroz pozitivne odluke iz oblasti urbanizma podstiče se otvaranje porodičnih firmi i gradnja se vrši po povlašćenim uslovima, kaže Božanić.

 Ova konferencija na Jahorini pruža priliku da se razmene iskustva o porodičnom preduzetništvu tri zemlje regiona koje su prepoznale da su porodične firme stub ekonomskog razvoja i da će njihov značaj vremenom biti sve veći.

Zatim, da se nezaposleni ohrabre na samozapošljavanje i umrežavanje, da se podstakne dijalog svih relevantnih subjekata u društvu o kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za osnivanje i razvoj porodičnih preduzeća. Da se unaprede  znanja i veštine u svakodnevnom poslovanju i potpomogne budući rast i razvoj prodičnog preduzetništva.

Značaj ove konferencije ogleda se u razmeni znanja, praktičnih veština stečenih na  dobrim primerima poslovanja i održivosti porodičnog preduzetništva, stvaranju novih inicijativa i ideja za razvoj novih preduzeca,uključivanje preduzetnika u procese ekonomskog odlučivanja, i pružanje pomoći u umrežavanju preduzetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Gold gondola je jedan od najbitnijih projekata opštine Čajetina koji ona finansira iz sopstvenih izvora. Izgradnja ove panoramske žičare će podići turizam na još viši nivo, što će se odraziti na povećan broj turista , noćenja , kvalitet ugostiteljskih usluga i sveobuhvatne ponude Zlatibora, podvukla je Božanić.

LJ.P.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh