Politika

Zločin bez kazne u Podujevu

sveće, božić, liturgija, crkva, sveća,Foto: AP Photo/ Sergei Grits

Napad se dogodio 16. februara 2001. godine, kada je prvi od šest autobusa kojim su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije išli na zadušnice u Gračanicu u pratnji vojnika Kfora, prelazio preko mosta ispod koga je bila postavljena mina.

Eksplozija je raznela autobus i tada su poginuli vozač i 11 putnika, među kojima i dvogodišnje dete, dok je preostalih 43 putnika prevezeno u bolnicu zbog povreda, od kojih su kasnije neki preminuli.

Jedini osumnjičeni za napad bio je Fljorim Ejupi, koji je sedam godina kasnije (2008.) osuđen na 40 godina zatvora zbog višestrukog ubistva i pokušaja teškog ubistva, na 15 godina zbog terorizma, na osam godina zbog izazivanja opšte opasnosti, na pet zbog izazivanja rasne i druge diskriminacije i na 10 godina zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja oružja.

U optužnici Fljorima Ejupija stoji da je odgovoran za ubistvo: Nenada Stojanovića, Dragana Vukotića, Lazara Milkića, Snežane Zdravković, Danila Cokića, Sunčice Pejčić, Nebojše Cokića, Mirjane Dragović, Milinka Kragovića, Velje Stakića, Slobodana Stojanovića i Živane Tokić.

Ejupi je 2009. godine oslobođen zbog nedostatka dokaza, drugostepenom odlukom Vrhovnog suda Kosova.

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu. Slučaj „Livadice“ vode ljudi iz kancelarije specijalnog tužioca koji su zaduženi za slučajeve ratnih zločina, ali ni danas nisu pronađeni počinioci i jedina poznata informacije je da iza napada u Livadicama nije mogla da stoji samo jedna osoba.

Parastosom i književni čas u znak sećanja na poginule svake godine na ovaj dan organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh