• Politika

  „Zmija“ u odelu i sa kravatom- kraj mira na Kosovu

  tači,kosovo,Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

  U tekstu povodom Tačijevog izbora, francuska novinska agencija navodi da je on gotovo dve decenije igrao dominantnu ulogu na kosovskoj političkoj sceni, istakavši se u ratu sa Srbijom između 1998. i 1999. kao politički lider Oslobodilačke vojske Kosova.

  Popularnost ovog visokog, prosedog 47-godišnjaka koji je sedam godina bio premijer, a sada je ministar spoljnih poslova, porasla je kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, samo tri meseca nakon što je on osvojio izbore, prenosi AFP.

  Njegov inostrani imidž je, međutim, narušen izveštajem Saveta Evrope iz 2011. u kojem je povezan sa organizovanim kriminalom i trgovinom organima tokom i posle rata sa Srbijom, što on odlučno negira, navodi francuska agencija.

  Opozicija i demonstranti koji su juče izašli na ulice da bi sprečili njegov izbor za predsednika optužuju Tačija i za korupciju, nezadovoljni sporim razvojem Kosova i manjkom posla.

  Tači, bez obzira na sve to, ostaje nepokolebljiv, navodi AFP, za koji je ranije ovog meseca rekao da bi kao predsednik bio „simbol jedinstva za sve građane Kosova“.

  IZBOR UZ SUZAVAC I NEREDE

  Skupština Kosova izabrala je sinoć lidera DPK Hašima Tačija za kosovskog predsednika u trećem krugu glasanja posle više prekida zasedanja zbog suzavca koje su bacali poslanici opozicije, dok je ispred parlamenta vladao haos izazvan sukobima pristalica opozicije sa policijom.

  „Slavlje“ uz koktele – Molotovljeve

  Tokom nasilnih demonstracija povređen je 21 policajac. Policija na svom sajtu navodi da su demonstranti koji su bili sa fantomkama na glavi nerede započeli nešto pre 17.00 časova kada su „Molotovljevim koktelima“, flašama sa farbom i kamenicama počeli da gađaju u pravcu skupštine gde su bili rasposređeni pripadnici Kosovske policije. Kosovska policija navodi na svom zvaničnom sajtu da je na tri lokacije u Prištini, uključujući i šatore u kojima su kampovali demonstranti, pronašla 39 flaša sa „Molotovljevim koktelima“ i 38 flaša sa bojom. Prema proceni policije, na početku protesta koji je bio organizovan u petak u Prištini bilo je prisutno oko 2.500 demonstranata da bi se broj smanjio tokom dana kada je počela da pada kiša i kada ih je u blizini kosovske skupštine ostalo oko 500.

  Tači je u trećem i poslednjem krugu, tajnim glasanjem, izabran za predsednika, osvojivši 71 glas, a za izbor mu je bila dovoljna prosta većina, od 61 glasa.

  U prethodna dva kruga Tači nije uspeo da dobije potrebnih 80 glasova. U prvom krugu dobio je svega 50 glasova, a u drugom 64.

  Tači je u govoru u parlamentu, nakon što je izabran za predsednika, posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su, kako je naveo, glasali za njega i ukazali mu poverenje.

  Nakon što je sednica nastavljena, posle drugog prekida, došlo je i do incidenta ispred skupštine.

  Okupljene pristalice opozicije napale su policiju „Molotovljevim koktelima“, na šta su čuvari reda, među kojima su bili pripadnici specijalne jedinice ROSU, odgovorili velikim količinama suzavca.

  Policija je bacila tolike količine suzavca da se jedno vreme ni prst pred okom nije video, javio je izveštač Tanjuga.

  U okršaju policije i demonstranata lakše je povređen snimatelj televizije „Top čenel“.

  Policija je, uz korišćenje vodenih topova, rasterala demonstrante, „očistivši“ čak i one na glavnom trgu u Prištini, gde su, tražeći ostavku vlade, kampovali više dana.

  EU: NASILJE NEPRIHVATLJIVO, POLITIČARI DA BUDU ODGOVORNI

  Nasilje u bilo kom obliku i sa bilo čije strane je neprihvatljivo, a zapaljiva retorika samo produbljuje podele i otežava dijalog, saopšteno je danas u Briselu, povodom okolnosti i atmosfere u kojoj je Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika.

  „Skupština Kosova izabrala je Hašima Tačija za predsednika Kosova u napetoj atmosferi punoj razdora. Scene čiji smo svedoci bili juče u skupštini tim povodom su izuzetno zabrinjavajuće“, navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove.

  Kako se navodi, od političkih lidera na Kosovu očekuje se da se ponašaju odgovorno i da zajedno rade na smanjivanju tenzija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com