• Svet

  Значајан број побуњеника дели циљеве ИД

  Према овом истраживању, покушаји светских сила да направе разлику између умерених и екстремистички оријентисаних исламиста су погрешни.

  сирија дамаск напад израел

  Западне земље су појачале ваздушне нападе против Исламске државе у Сирји и Ираку, али Центар за религију и политику тврди да су групе које деле идеологију ИД а на које међународна заједница не обраћа пажњу заправо још већа опасност, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

  Оне тренутно имају 100.000 бораца.

  „Запад ризикује да направи стратешку грешку фокусирајући се само на ИД. Пораз Исламске државе неће окончати глобални џихад“, навео је Центар, који се, како наводи Би-Би-Си, повезује са бившим британским премијером Тонијем Блером.

  Уколико ИД буде поражена, њени преостали борци и други екстремисти би могли напасти мете изван Сирије под паролом да је „Запад уништио Калифат“, упозорио је овај Центар.

  Истраживање показује да мање од четвртине побуњеника у Сирји није руковођено идеолошким разлозима. Али чак и међу њима има много оних који су спремни да се боре са екстремистима и који би вероватно прихватили исламистичко политичко решење после грађанског рата.

  Кампања против ИД мора бити праћена „интелектуалним и теолошким поразом њене опасне идеологије“, наводи Центар.

  Центар сматра и да ће се рат још више проширити уколико председник Башар ел Асад не буде смењен са власти.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com