• BG

  Znamenite ličnosti Srbije na novom izdanju poštanskih maraka

  Pošta Srbije izdaće u cetvrtak  izdanje poštanskih maraka „Znamenite ličnosti Srbije“ sa likovima Aleksandra Deroka, Slobodana Jovanovića i Miloja M. Vasića.
  Tim markama obeležavaju se jubileji njihovog rodjenja 125 godina od rodjenja Aleksandra Deroka i 150 godina od rodjenja Slobodana Jovanovića i Miloja M. Vasića.

  Aleksandar Deroko (1894-1988) bio je arhitekta, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Autor je projekta Hrama svetog Save, zajedno sa Bogdanom Nestorovićem, 1926. godine. Sa Petrom Anagnostijem, projektovao je Bogosloviju u Begradu i Eparhijski konak u Nišu. Autor je Spomenika kosovskim junacima na Кosovu polju, konaka manastira Žiča, Hrama Preobraženja gospodnjeg u Novom Sadu, Кapele Vidovdanskih junaka u Sarajevu u kojoj je sahranjen Gavrilo Princip, i mnogih crkava.

  Slobodan Jovanović (1869-1958), srpski pravnik, istoričar, književnik i političar, bio je potpredsednik Ministarskog saveta Кraljevine Jugoslavije, profesor i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, rektor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Srpskog književnog glasnika 1901. godine. Zvanično je rehabilitovan 2007, a njegovi posmrtni ostaci su 2011. iz Londona preneti u Srbiju.

  Miloje M. Vasić (1869-1956), arheolog i univerzitetski profesor, upravnik Narodnog muzeja u periodu od 1906. do 1914, redovni član SANU od 1952. godine. U naučnom radu odbacio je dotadašnje arheološke metode zasnovane na skupljanju materijala i njihovoj deskripciji, dajući stručne analize smeštanjem nalaza u široki kulturno-istorijski kontekst. Njegove studije su značajne i po istraživanjima u Vinči, koje je započeo 1911, a okončao 1934. godine.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com