• Gradovi

  Zorana Mihajlović: Devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju

   

   

  Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju i ponižavaju.

  Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar i po kome je osam od deset devojaka u Srbiji doživelo da bude nazivano neprimerenim nadimcima, kazala da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.

  „Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput ‘cico’ ili ‘mačko’, a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju“, kazala je potpredsednica Vlade Srbije a preneo njen kabinet.

  Ona je podsetila da je država prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična.

  „Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo“, rekla je Zorana Mihajlović.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com