Novosti online

Зукорлић: Понудићу Вучићу да уђем у владу

„Понудићу (Александру) Вучићу да уђем у владу”, поручио је јуче Муамер Зукорлић, дојучерашњи муфтија санџачки који је „замрзао” ту своју верску функцију и постао носилац листе Бошњачка демократске заједнице Санџака „Муамер Зукорлић – за помирење”. И док је јуче у Новом Пазару организовано прикупљање потписа за листу чији је он носилац, у Српској напредној странци нису били расположени да нам одговоре како коментаришу Зукорлићеве најаве и планирају ли евентуално сарадњу са њим.

Међутим, његов улазак у политички живот оштро је критиковало више представника Бошњака. Међу најжешћим Зукорлићевим опонентима је Расим Љајић, лидер СДПС-а и коалициони партнер СНС-а, који сматра да се сарадња будуће владе са „замрзнутим муфтијом” не може ни разматрати, „јер ће он катастрофално проћи на изборима”.

„Он би хтео да буде све – и муфтија и део владе и бизнисмен и криминалац. Ово што он хоће нигде у свету се није десило, па ни у најтеократскијим земљама – да неко замрзава верску функцију, па пошто ће доживети дебакл на изборима да остави могућност да се на то место врати. Дакле, реч је о човеку који све ради према потреби. У БиХ постоји одлука Ријасета Исламске заједнице (ИЗ) по којој имами не смеју да учествују у политичким кампањама било које странке јер их због тога смењују. Он је говорио да је део те ИЗ, а сада не да је неког подржао него је чак себе кандидовао на изборима. Овај потез је означио крај те ИЗ у Санџаку, коју је још Сулејман Угљанин својевремено начео”, каже Љајић за „Политику”.

А управо је Ријасет Исламске заједнице у БиХ затражио још раније „поводом наводне кандидатуре Муамера Зукорлића” да му буде достављена званична информација о одлуци Мешихата ИЗ у Србији, како би Ријасет могао да донесе коначан суд о поступку муфтије санџачког.

Расим Љајић: Он би хтео да буде све – и муфтија и део владе и бизнисмен и криминалац

Љајић подсећа и да је Зукорлић „на свим изборима на којима је до сада учествовао поражен, па сада све ово изгледа као очајнички потез”. Председник СДПС-а каже и да је реч о човеку који је својевремено у „Утиску недеље” изјавио да не би био посланик, јер би му то био прелазак „с коња на магарца”.

„Замрзнути” муфтија Зукорлић није нови актер на политичкој сцени Србије. На изборима 2012. године био је председнички кандидат, а потом у другом кругу подржао Томислава Николића. После тога је у више наврата хвалио политику СНС-а. Тако је у септембру прошле године говорио да „откако је дошао актуелни премијер Александар Вучић ситуација је много релаксиранија јер крајем више не шетају специјалци као што је било у време Бориса Тадића”. Сличну похвалу на Вучићев рачун је изнео и пре два дана.

Међутим, и пре доласка СНС-а на власт, Зукорлић је редовно коментарисао дневнополитичка дешавања и поједине поступке званичног Београда, а својевремено је имао и вербални сукоб са режимом Бориса Тадића. Тако је био „запрепашћен недржавничким, неодговорним и пристрасним односом Бориса Тадића јер је подржао оне који нападају исламске вредности и симболе”. Тадића је оптуживао и да народ „вара брутално, сурово и ниподаштавајуће када наводи да нема за кога да гласа већ само за њих”.

Многе у Београду и Сарајеву је ипак изненадило то што је Зукорлић сада одлучио да без капе ахмедије активно уђе у политику. Како је рекао за Б 92, на тај потез се одлучио јер се „у политици доносе одлуке о нашим судбинама и институцијама које сам оснивао и подизао, о мом народу и свим грађанима. Зато сам решио да целокупни ресурс који сам сабрао за скоро четврт века искуства у друштвеним животу ставим на располагање мом народу. Да ли ће Вучић да прихвати понуду, то не зависи само од мене. А да бисмо ми ушли у то, морају да се прихвате и принципи. Пружам руку помирења. Због тога ћу бити једна новина ако уђем у парламент.”

Одговарајући на критике својих противника, рекао је да су му они који данас користе тешке речи све време замерали што мири функције.

„Говорили су ми да скинем капу муфтије и изађем на црту. А сада кад сам то учинио – паника и отуд такве речи. Такве формулације се могу чути само од очајника, то јест мојих политичких противника које је вероватно изненадило и уплашило то што ћу добити много гласова”, рекао је Зукорлић, додајући да су Расим Љајић и Сулејман Угљанин „дали максимум у политици ма какав он био” и да је време да „то место препусте људима на том пољу имају шта да понуде”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh