Gradovi

Zurof ponovo upozorio Hrvatsku zbog fasističkih povika

ZAGREB – Direktor centra Simon Vizental ponovo je oštro osudio skandiranje „Za dom spremni“ tokom nedavne prijateljske fudbalske utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao na sankcionisanje svih koji su u tome učestvovali.

Zurof je u autorskom tekstu za Jeruzalem Post uporedio takvo ponašanje navijača sa sličnim scenarijem u Nemačkoj, te zapitao bi li se, na primer, tamo tolerisalo izvikivanje parole „Sieg heil“ tokom utakmice Nemačke i Izraela.

Zurof podseća da se poslednji incident dogodio u Osijeku, u državi gde se, kako je naveo, antisemitizam manifestuje često, a posebno na fudbalskim stadionima te objašnjava značenje pozdrava „Za dom spremni“ kojeg izjednačava sa Htlerovim nacističkim pozdravom „Zig hail“ (Sieg heil).

„Izraelski ambasador u Zagrebu trebao je biti upoznat s ovim problemom i reagovati na ovakve manifestacije fašizma. Trebalo je da protestuje“, napisao je Zurof i dodao da je još više uznemirujuća činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar nauke i i sporta Predrag Šustar ostali da sede na stadionu nakon takvih povika“.

Konstatuje da je to ništa više do očit znak tolerancije prema takvom ponašanju.

„Jedina reakcija bilo je saopštenje iz kabineta premijera u kojem se osuđuje korišcjenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja“, napisao je Zurof te objasnio kako ovo nije prvi put da navijači uzvikuju ovu parolu podećajući na sličan incident koji se dogodio na utakmici protiv Norveške, piše izraelski dnevnik.

Zurof je upozorio da je ovakvo ponašanje u Hrvatskoj samo vrh ledenog brega budući da se, kako je naveo, fašistički slogani u toj zemlji smatraju velikim iskazivanjem patriotizma.

Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh