Gradovi

Zurof pozvao hrvatsku vladu da smeni Hasanbegovića

ZAGREB – Efraim Zurof direktor Centa Simon Vizental pozvao je novu hrvatsku vladu da odmah smeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg je nazvao fašitom.

„Vizental centar šokiran je imenovanjem fašiste Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahteva njegovu smenu“, navodi Zurof.

U zvaničnom saopštenju centra, Zurof, poznatiji kao „lovac na zločince“ apeluje na hrvatsku vladu da zameni Hasanbegovića sa osobom, kako navodi, prikladnjom za vođenje ministarstva kulture. Nekog ko će, kako kaže, doneti čast i poštenje toj poziciji, umesto da sramoti zemlju pred celim svetom.

Simon Vizental Centar je jevrejska međunarodna nevladina organizacija, koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Simon Vizental Centar zgađen je, kako se navodi, činjenicom da je neko poput Zlatka Hasanbegovića imenovan na čelo resora koji se bavi kulturom.

U saopštenju je izraženo gađenje i nevereica zbog činjenice da je za novog ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, čovek koji je, kako se navodi, kazao da je antifašizam floskula te ista osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

„Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani“, naveli su.

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holokausta, od strane univerzalno diskreditovanog američko-jevrejskog autora Normana Finkelstajna te njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanim uz istoriju Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata i Holokausta.

„Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u vladi zemlje koja je deo Evropske unije. Još je gore to što ministar slepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija istorije Drugog svetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo“, navodi se u saopštenju Zurofa koje je preneo Vizental Centar.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh