Novosti online

Зуроф: у Загребу ће на крају рећи и да је Павелић жртва

Загреб – Ефраим Зуроф, историчар и директор Центра „Симон Визентал” у Јерусалиму, познат као „ловац на нацисте”, најавио је званични протест хрватској влади због избора Златка Хасанбеговића за министра културе. Зуроф је за загребачки портал „Индекс” изјавио да ће проучити све материјале о Хасанбеговићу и замолио тај медији да му и они пошаљу све што, како је рекао, могу наћи на ту тему, преноси Танјуг.

Упитан да ли прати догађаје у Хрватској последњих месеци, Зуроф је кратко питао: „О чему говорите, мислите ли на новог министра културе? Да, пратим догађаје с њим у вези.”

На молбу да прокоментарише чињеницу да је Хасанбеговић у једном интервјуу показао поприлично разумевање за некадашњег великог муфтију јерусалимског Хусеинија и његова недела пре, за време и након Другог светског рата, те рекао да је он био жртва историјских околности, британског колонијализма и милитантног ционизма, Зуроф се најпре дуго смејао, а потом казао: „Следеће што ће рећи је и да је Анте Павелић такође жртва политичких и историјских околности. Ово је одвратно. Не разумем како таква особа може постати министар у земљи која је добра и цењена чланица Европске уније.”

Ипак, додао је, именован је и чини се да ће остати. „Не само да се мање-више диви Хусеинију него и тврди да је антифашизам обична флоскула. Занимљиво. Ако постоји ишта што би требало бити извор поноса за људе у Хрватској, онда су то они који су се борили против усташа, они који су се борили за слободу и против оних који су масовно убијали мањине у НДХ”, рекао је Зуроф.

Зуроф је подсетио да је Хрватска била подељена између усташа и оних који су се борили против њих и свакоме с мало морала и интелигенције требало би бити јасно да су усташе биле криминалци, а не хероји. „Невероватно је да се неко диви људима из Ханџар дивизије, од којих је горе тешко замислити”, навео је овај чувени „ловац на злочинце”.

Иначе, Хасанбеговић је поштовалац усташког лидера Анте Павелића, негира антифашизам и Устав РХ.

Док су у се у парламенту ломила копља око његовог избора за министра културе, он је рекао: „Време је да се оставимо идеологија. Овде није реч о антифашизму, него о југославенском тоталитаризму. Антифашист је био и Тито, и Стаљин, и Пол Пот, и Патон. Ја говорим о тоталитаризму. Хрватска је у савршеној супротности с југословенским тоталитаризмом. Иза свих својих речи стојим”, казао је Хасанбеговић.

Навео је и да је из Другог светског рата као победник изашао југословенски тоталитаризам.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh