Gradovi

Zvezde i migrantska kriza u fokusu 66. Berlinala

BERLIN – Filmovi sa Kolinom Firtom, Kirsten Dans i Emom Tomson u glavnim ulogama takmičiće se za nagrade 66. Filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 11. do 21. februara, a sva svetla ovogodišnje smortre biće usmerena na migranstku krizu.

Prvi veliki evropski festival u ovoj godini počeće projekcijom filma „Ave Cezare“ američkih režisera Džoela i Itana Koena, a glavni protagonisti Džordž Kluni, Čening Tejtum i Tilda Svinton očekuju se na crvenom tepihu.

Takmičarski program počinje dan kasnije, u konkurenciji za Zlatnog medveda je 18 ostvarenja, a najbolji film odabraće sedmočlani žiri kojim predsedava Meril Strip.

Prošle godine Zlatni medved je dodeljen iranskom disidentu Džafaru Panahiju za film „Taksi“ sniman u tajnosti u Teherenu.

Ove godine najviše se očekuje od „Genius“ (Genije), debitanskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža, u kome oskaraovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila dela nekih od nejznačajnijih američkih pisaca 20. veka.

Džud Lo tumači lika Tomasa Volfa, Nikol Kidman njegovu ljubav i muzu Alin Bernštajn, Dominik Vest igra Ernesta Hemingveja, a Gaj Pirs Skota Ficdžeralda.

Ništa manju pažnju ne privlači i nova adaptacija internacionalnog bestselara „Alone in Berlin“ („Svako umire sam“ u izdanju „Lagune“) Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči.

Ema Tomson i irski glumac Brendan Glison igraju nemački par iz radničke klase koji se suprostavlja nacističkom režimu nakon što su u ratu izgubili sina jedinca.

„Hedi“, prvi igrani film tunižanskog reditelja Mohameda Ben Atie, donosi ljubavnu priču koja se odigrava nakon „Arapskog proleća“ i to je prvi film, u celosti snimljen u arapskom svetu, da se pojavljuje u takmičarskoj selekciji Berlinala posle dve decenije.

„Sveobuhvatana tema ovogodišnjeg festivala je pravo na sreću – pravo na dom, ljubav, samoopredeljenje, pravo na život i opstanak“, izjavio je direktor festivala Diter Koslik.

Američki reditelj Džef Nikols, poznat po nezavisnim hitovima kao što su „Mud“ i „Take Shelter“, predstaviće na Berlinalu SF triler „Midnight special“ sa Majklom Šenonom, Kirsten Danst i Adamom Drajverom u glavnim ulogama, a reč je o borbi čoveka da zaštiti svog nadarenog sina od vođe religijskog kulta i vladinih aganeata.

Francuski veteran Andre Tećine predstaviće novu dramu „Being 17“, dok će bosanski režiser, oskarovac, Denis Tanovic imati premijeru svog filma „Smrt u Sarajevu“, zasnovanog na drami francuskog filozofa Bernarda Henrija Levija.

U glavnom programu su i dva dokumentarca – „Zero days“ Aleksa Gibnija, posvećen opasnosti od sajberskog narušavanja bezbednosti, i „Fire at sea“ Đanfranka Rosija, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji 2013.

Rosi je proveo nekoliko meseci u Lampeduzi kako bi ispričao priču o najvećem evropskom protoku migranata od Drugog svetskog rata.

Migrantima će biti posvećena posebna pažnja na Berlinalu, kako na velikom ekranu tako i van njega.

„Od 1951. Berlinale se trudi da promoviše mir među ljudima i ove godine će biti tako“, rekao je Koslik.

Desetak filmova u različitim selekcijama festivala imaju u fokusu ljude koji beže od rata i repersije, a organizatori manifestacije su isplanirali niz inicijativa kako bi pomogli azilantima – više od milion njih je došlo u Nemačku tokom prošle godine.

„Verujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmehe na crvenom tepihu“, naglasio je Koslik.

Srbija će imati na Berlinalu pet filmova – u takmičarskom programu „Forum“ biće prikazan debitantski igrani film Nikole Ljuce „Vlažnost“ i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića „Dubina dva“.

U takmičarski program „Panorama“ uvrštena je manjinska koprodukcija „S one strane“ Zrinka Ogreste, u okviru programa „Perspektive Deutsćes Kino“ biće prikazan kratki igrani film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković, dok će drama „Marble Aš“ Želimira Žilnika iz 1995. biti prikazana povodom 30 godina „Tedi“ nagrada.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh