Politika

Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!

Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!Zviždali Devenportu: Okupacija, nećemo u EU!

Pred početak večerašnjeg predavanja šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta na Fakultetu političkih nauka, troje prisutnih je protestovalo zbog njegovog dolaska, da zviždi i da viču „Okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisiljeni na vas“.

Dve osobe koje su protestovale su odmah izvedene iz sale, a treći je naknadno nateran da izađe.

Devenport je prokomentarisao da mu se čini da to postaje uobičajena praksa na ovakvim događajima i da je nedavno imao sličnu situaciju na skupu u hotelu „Metropol“.

Devenport je u predavanju studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu izneo pet stvari kojima bi Srbija trebalo da se bavi na putu ka članstvu u EU, rekavši da je „svaka prepreka istovremeno i šansa“.

Na skupu u organizaciji Centra za međunarodnu javnu politiku Devenport je kao prvu stvar naveo to da Srbija mora da shvati da nije važno usvajati samo „lepe zakone“, s obzirom da su već usvajani zakoni koji nisu primenjivani iz raznih razloga. Kao drugu stvar šef Delegacije EU je izneo činjenicu da proces pridruživanja traži od svih institucija vlasti „do sada neviđeni nivo saradnje i koordinacije“.

„Treće, rekao bih da je potrebno nešto što se do sada nije desilo, a to je veoma širok nivo konsultacija sa civilnim društvom, a kada kažem civilno društvo ne mislim samo na nevladine organizacije iz ‘kruga dvojke’, već na univerzitete, profesionalna tela, udruženja, interesne grupe, predstavike potrošača i druge“, kazao je Devenport.

Kao poslednje dve stvari istakao je potrebu snažnog napora vlasti da predstave „ne na propagandom, već debatom“ pitanja koja se tiču pridruživanja Srbije EU, kao i potrebu za jedinstvenim mišljenjem o pridruživanju za koje treba da se osigura da bude nešto što je u srpskom nacionalnom interesu.

„To je vaš izbor, to je izbor koji Srbija ima“, rekao šef Delegacije EU u Srbiji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh