• Gradovi

  Zvizdić i Crnadak različito o obeležavanju Dana RS

  SARAJEVO/BEOGRAD – Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da neće ići u Banjaluku 9. januara na proslavu Dana Republike Srpske, iako je dobio poziv, dok je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenio da taj praznik nikog ne ugrožava.

  Zvizdić je izrazio nadu da ni predstavnici Vlade Srbije neće ići na proslavu 9. januara u Banjaluku.

  On smatar da će biti dovoljno prostora da se razgovara o najavljenoj poseti članova Vlade Srbije povodom tog praznika, prenosi „Al Džazira“.

  Zvizdić je rekao da ceni dosadašnje napore premijera Srbije Aleksandra Vučića na jačanju dobrosusedske saradnje sa BiH, pogotovu, kako je istakao, njegove snažne i ozbiljne izjave o saradnji Bošnjaka i Srba.

  „Te izjave, sa kojim se ja u potpunosti slažem, nas obavezuju da u tom smislu i naši politički i drugi potezi i aktivnosti budu usklađeni sa takvim izjavama i ambijentom koji treba stvarati na bazi vrlo precizno iskazanih izjava i takvih ciljeva“, ocenio je Zvizdić u razgovoru za Anadoliju.

  On je poručio da je „ovde reč o događaju za koji je Ustavni sud BiH doneo svoju odluku“.

  Ustavni sud BiH ocenio je u novembru neustavnim deo Zakona o praznicima RS i naložio Narodnoj skupštini tog entiteta da izmeni sporne odredbe, čime je obeležavanje Dana RS proglašeno neustavnim.

  Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenili su danas u Beogradu da obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara nije usmereno ni protiv koga i da je tim povodom nepotrebno podizati tenzije.

  Crnadak je istakao da je razmimoilaženje u Savetu ministara ovim povodom dobro poznato, a da će predstavnici RS u Savetu prisustvovati obeležavanju 9. januara.

  Oni, kako je naveo, imaju jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda koja je donesena glasovima troje sudija stranaca i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda besmislena.

  „Ne možete jednom narodu oduzeti praznik dekretom. Taj praznik nikoga ne ugrožava, to je praznik naroda RS i nije usmeren ni protiv koga. Ja sam uveren da će se to potvrditi i sada,“ rekao je Crnadak, zaključivši da tim povodom postoji jedinstvo u RS između vlasti i opozicije.

  Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com