• Novosti online

  Zvizdić: Institucije na nivou BiH isključivo nadležne za pitanje migranata

  Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da su prema Ustavu BiH institucije na državnom nivou isključivo nadležne za pitanja migracija, viza i azila, zbog čega svi funkcioneri, na svim nivoima vlasti, moraju da sprovode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije u vezi sa trenutnom migrantskom krizom.

  Zvizdić je u saopštenju za javnost upozorio da je neophodno zaustaviti praksu „samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja Ustava i zakona, koja u BiH traje predugo“.

  On je dalje naveo da je prema zakonskim odredbama Ministarstvo bezbednosti BiH nadležno da kreira, stara se i sprovodi politiku useljavanja i azila u BiH, kao i da uredjuje procedure i način organizacije službe u vezi za kretanjem i boravkom stranaca u BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH nadležno za staranje o pravima i pitanjima izbeglica.

  Osim toga, dodao je Zvizdić, BiH ima i Zakon o azilu, kojim se reguliše način postupanja i procedure u slučaju masovnog priliva migranata, postupanja nadležnih službi, kao i prava i zaštite koje migranti uživivaju.

  On je naveo da je Savet ministara na sednici od 15. maja usvojio nacrt plana jasno definisanih hitnih mera, te Koordinaciono telo za migracije preimenovao u Operativni štab.

  Prema njegovim rečima, Savet ministara BiH je jedino telo koje može da donosi odluke i mere u vezi sa postojećom migrantskom krizom u BiH i osobama koje traže azil u BiH, u skladu sa postojećim medjunarodnim konvencijama.

  „U tom smislu sam Ustav BiH jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebnu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete medjunarodne obaveze“, istakao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

  On je ukazao na, kako je naveo, bezuspešne pokušaje zamene teza, prema kojima niži nivo vlasti, u ovom slučaju MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, odredjuje mesto i način na koji će biti smešteni migranti.

  Pre par dana MUP HNK je na nekoliko sati sprečio prolazak migranstkog konvoja ka izbegličkom centru u Salakovcu kod Mostara, vrativši, uz pretnju oružjem, autobuse sa migrantima iz Konjica na teritoriju Kantona Sarajevo.

  To je, istakao je Zvizdić, u suprotnosti sa važećim zakonima i može se tumačiti i kao potpuno neustavna zabrana slobode kretanja, koja je Ustavom zagarantovano pravo svim osobama na teritoriji BiH, osim slučajeva kada je to zakonom drugačije odredjeno.

  On je najavio da će se sprovesti postupak kako bi se utvrdilo ko je u javnost plasirao nepostojeće zaključke Saveta ministara BiH, prema kojima se govori o „izolaciji i praćenju migranata radi sprečavanja mešanja sa domicilnim stanovništvom“.

  „Osim što su izmišljeni, ti zaključci bi bili i u suprotnosti sa medjunarodnim standardima u vezi sa pružanjem zaštite osobama koje u BiH izraze nameru ili su u postupku traženja azila“, naglasio je Zvizdić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com