• Tv Program

  Jubilej snimatelja Stevana Labudovića

  BEOGRAD – U Muzeju istorije Jugoslavije večeras je obeležen 90. rođendan čuvenog jugoslovenskog snimatelja Stevana Labudovića, heroja alžirske revolucije, a jubileju je prisustvovao i ministar odbrane Zoran Đordević.

  Organizator proslave bilo je Društvo prijatelja Alžira, s kojim vremešni snimatelj, legenda Filmskih novosti, već decenijama sarađuje.

  Svečanosti su, pored rodbine i brojnih prijatelja i kolega Stevana Labudovića, prisustvovali ambasador Alžira u Srbiji Abdel Hamid Šebšub, ambasadori i članovi Diplomatskog kora, predsednik Opštine Berane, rodnog mesta Stevana Labudovića, predstavnici srpskih državnih ustanova, Srpske pravoslavne crkve, clanovi Društva prijatelja Alžira i direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević.

  Čestitajuci slavljeniku 90. rodendan, ministar Đordević je istakao njegovu ulogu u dokumentovanju svedočanstava o alžirskoj antikolonijalnoj revoluciji, po čemu je Stevan Labudović postao poznat i u svetu, objavljeno je na sajtu ministarstva.

  „Gospodin Labudović je svojim svedočenjem o revoluciji alžirskog naroda ostavio dubok trag u istoriji jednog prijateljskog naroda i obeležio čitavu jednu epohu“, istakao je Đorđević.

  On je rekao da će kroz njegove slike i buduća pokoljenja saznati istinu o borbi Alžiraca za slobodu i dostojanstvo i shvatiće šta se dešavalo. Podsetio je da je Labudović poznat po slikama i dokumentarnim filmovima o alžirskoj revoluciji, posebno o zbivanjima od 1959. do 1962. godine, u kom periodu je bio u toj zemlji, ali i po njegovim drugim kasnijim i ranijim delima kojima je svedočio o pokretu nesvrstanih, razvoju i rastu Srbije, Jugoslavije i sveta.

  „Njegova dela danas predstavljaju kulturno blago vredno ne samo nama, već i budućim generacijama. Život Stevana Labudovića svakako je bogat događajima o kojima je svedočio pomoću svoje kamere. Zahvaljujući tim snimcima, danas i Ministarstvo odbrane u alžirskom narodu ima osvedočenog i dokazanog prijatelja“, rekao je Đordević.

  Zbog svog velikog doprinosa pobedi alžirske antikolonijalne revolucije, prvenstveno kroz svedočanstva o borbi tamošnjeg naroda za slobodan i dostojanstven život u suverenoj državi, Stevan Labudović je odlikovan mnogim alžirskim odlikovanjima. Povodom 50. godišnjice alžirske revolucije predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika odlikovao ga je 2012. godine i najvišim Nacionalnim ordenom za zasluge.

  Ističući da u Stevanu Labudoviću Alžir ima velikog i dokazanog prijatelja, heroja koji se nije libio da za vreme revolucije nedelje i mesece provede u rovu, rame uz rame uz alžirske borce, ambasador Alžira Abdel Šebšub je rekao da o njegovim podvizima i neustrašivosti alžirska deca danas uče u školama.

  Tokom svečanosti prikazan je i dokumentarni film sa insertima iz Labudovićevih svedočanstava o alžirskom oslobodilačkom ratu, a himnu Srbije i Alžira otpevali su članovi požarevačkog hora „Barili“.

  Foto/Društvo prijaltelja Alžira

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com