Analize I Kolumne

Смањење обима увоза у Србију у првих пет месеци 2023.

Према најновијим подацима Републичког завода за статистику, у периоду јануар – мај 2023. године, извоз производа из Србије је био већи, у односу на исти период претходне године, за 2,8% у физичком обиму и за 6,1% у својој вредности.

Међутим, увоз у Србију, у истом периоду, мањи је за 3,2% гледано по физичком обиму, односно за 2,4% по вредности.

Наравно, пораст извоза је позитивна промена у спољнотрговинској размени.

Међутим, шта говоре подаци о смањењу увоза робе у Србију?

Ако погледамо ближе, видећемо да је највеће смањење обима увоза производа забележено у увозу хране и других производа широке потрошње. С друге стране, необрађени производи бележе раст увоза.

Из наведеног је јасно да обим увоза робе у Србију опада због мање куповне моћи становништва, које мање купује и троши производе широке потрошње, и домаће и увозне. Таква појава помаже уравнотежењу спољнотрговинског биланса и одбрани девизног курса, али никако се не уклапа у основни циљ сваке економске политике – пораст животног стандарда становништва на дужи рок.

Биће занимљиво видети какви ће бити подаци о увозу и извозу робе по свршетку летње туристичке сезоне, када видимо колико су страни туристи пазарили код нас, а колико су наши туристи куповали у иностранству.

Саопштење Републичког завода за статистику можете погледати на адреси https://publikacije.stat.gov.rs/G2023/pdf/G20231202.pdf.

ЉК

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh