• Društvo

  250 РАДНИКА БИЋЕ ЗАПОСЛЕНО У ФАБРИЦИ “ТРЕНДТЕКС“ У БЕЛОЈ ПАЛАНЦИ

  Након деценија у којима су искључиво затварани фабрички погони, у општини Бела Паланка ускоро се очекује и отварање нове фабрике.

  То је лепа вест за незапослене у Белој Паланци која већ деценијама по стандарду својих становника спада у групу девастираних и сиромашних општина у Србији.

  Радови на адаптацији фабричког простора, где ће бити отворен производни погон компаније “Трендтекс“ у Белој Паланци приводе се крају.

  У току је и набавка опреме која ће бити монтирана у производном погону фабрике која се налази на улазу у Белу Паланку.

  “Очекујемо завршетак радова на адаптацији хале половином новембра и желим да истакнем задовољство досадашњим спроведеним радовима што су нам потврдили и представници надлежних фирми које врше контролу над квалитетом свега што је урађенo на адаптацији простора.

  Упоредо се врши обука свих пријављених за рад у фабрици и за сада је 150 њих прошло обуку“- рекао је Горан Миљковић, председник општине

  За рад у фабрици постоји велика заинтересованост тако да је предато око 520 радних биографија.

  Сви пријављени ће проћи обуку и након тога биће извршена селекција од стране компаније “Трендтекс“.

  “Добро је што ћемо имати могућност да код нашег првог инвеститора упослимо 250 људи и због тога фабрика текстилне индустрије представља највећи капитални пројекат у последње 2 деценије, не због средстава уложених у адаптацију, већ због могућности да отворимо нова радна места и упослимо наше суграђане.

  Желим да упознам јавност да тренутно преговарамо и са инвеститорима из Аустрије и Немачке који су заинтересовани за гринфилд инвестиције, односно изградњу производних погона у индустријској зони.

  Након посета представника компанија, током којих смо обавили све информативне разговоре и обишли индустријску зону, очекујемо њихове одговоре до краја месеца.

  План локалног руководства је да до краја 2018.године отвори још 500 радних места и то ће бити главни покретач привредног развоја наше општине а наш крајњи циљ је побољшање животног стандарда Белопаланачана“- истакао је Миљковић.

  Челници општине Бела Паланка покушавају да што више промовишу дуално и предузетничко образовање.

  Током Kаравана „Дух младости“ ученици, родитељи и представници компанија имали су прилику да се упознају са Националним моделом дуалног и предузетничког образовања и разреше све недоумице у вези са њим.

  Саветница министра за дуално образовање др Габријела Грујић похвалила је ангажовање младих у Белој Паланци и охрабрила ученике и студенте да наставе тим путем.

  „Бела Паланка је мало место по броју становника, али огромно по одговорности према образовању“, рекла је др Грујић. „Бела Паланка је добар показатељ да дуално образовање има будућност јер постоји велика подршка локалне самоуправе, средње школе, а то јасно показују и планови на отварању новог образовног профила текстилног смера.“

  Председник општине Бела Паланка Горан Миљковић каже да увођење нових образовних профила доноси велику корист целој заједници.

  „Ми смо ове године успели уз подршку Министарства просвете да отворимо нови смер, образовни профил електротехничар информационих технологија и већ 24 ђака је уписало тај смер. Већ сада спремамо захтев за отварање новог образовног профила у сарадњи са компанијом „Трендтекс“. Разговарамо и са другим инвеститорима, јер је жеља, визија и идеја локалне самоуправе да кренемо у дуално образовање референца коју општина Бела Паланка има у свим даљим преговорима са новим инвеститорима“, рекао је Миљковић.

  У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја државни секретар проф. др Владимир Џамић  изразио задовољство што је Бела Паланка део овог пројекта.

  „Велико ми је задовољство што сам овде са вама у оквиру промоције стратешког приоритета Владе Републике Србије. Србија је ваша држава, ви сте будућност овог народа и сва енергија коју улажемо је за вас. Све ово што радимо, радимо само са једним циљем и задатком, а то је да останете у Србији и да останете поносни грађани Србије, Беле Паланке и да сутрадан својим поштеним, савесним и преданим радом замените све нас на неким одговорним државним функцијама“, истакао је др Џамић.

  Директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије мр Мирјана Kовачевић  је истакла посвећеност средњих школа да своје образовне профиле прилагоде привреди.

  „Дуално образовање има заправо два циља. Један циљ јесте да омогућимо ученицима да своја знања стичу не само у школама него и у реалном радном окружењу. Дуално образовање значи учење и у школама и у компанијама, и на тај начин приближавање посла ђацима. Ми ћемо заправо учинити да они воле оно што раде и да науче да раде оно што воле. Наш други циљ кроз дуално образовање јесте да школујемо наше младе људе за она занимања која су привреди потребна и на тај начин ћемо смањити незапосленост младих“, закључила је мр Мирјана Kовачевић.

  Љ.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com