• BG

  40 miliona zrtava trgovine ljudima u svetu

  Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje – zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju, zemlje u ratu i postkonfliktne zemlje, koje se pojavljuju kao zemlje porekla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenije zemlje koje se pojavljuju kao zemlje destinacije.

  Procenjuje se da je u 2016. godini bilo preko 40 miliona žrtava trgovine ljudima, a da je zarada od njihove eksploatacije iznosila 150 milijadri dolara. Trgovinu ljudima prati kontrola kroz dužničko ropstvo, fizičko nasilje i torturu, stalni strah, pretenje i ucene.

   Crevni Krst Srbije i Unitas Fond tokom obeležavanja 18-og oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima organizuju niz preventivnih aktivnosti tokom celog dana u cilju edukacije i skretanje pažnje našim sugrađanima da ovaj problem nije samo aktuelan u svetu, već i na našim prostorima.

  Radionice i aktivnosti koje su predviđene tog dana su između ostalog, Wikimedijina radionica u saradnji sa CK Srbije, Unitas Fondom i Univezitetska bibiloteka „Svetozar Marković” na temu: „Znanjem protiv trgovine ljudima”, gde će studenti koji žele da steknu i unaprede znanje o borbi protiv trgovine ljudima, kao i  da razviju kritično razmišljnje, veštine pisanja i čitanja i da unaprede svoje komunikacione veštine i  informatičku pismenost prijavom na ovaj smeinar imati priliku to i da učine.

  Pored ove aktivnosti tog dana će u Knez Mihajlovoj ulici od 18 časoca volonteri CK uz svoj performas, skrenuti pažnju i informaisati na naše sugrađanje o obležavanju ovog dana i pozvati ih da dođu i pogledaju predstavu „RASPRODAJA“ u tTatru 78, u Resavskoj ulici od 20 časova.

   Sve aktivnosti i učešće su besplatnog karaktera.

   Crveni krst Srbije svoju ulogu u borbi protiv trgovine ljudima zasniva na edukaciji pojedinca i grupa da prepoznaju problem, a koji se obučavaju da u svojim sredinama dalje šire znanja o opasnostima koje ova pojava nosi i posledicama koje izaziva u društvu.

   Unitas Fond je humanitarna organizacija koja se bavi protiv trgovine ljudima putem edukacije i prevencija, posebno kroz projekat Prevencija rizika od trgovine ljudima, dece i mladih u Srbiji, kao i podizanjem svesti putem dokumentarno-igranog filma Posmatrči, koji je baziran na istinitim pričama.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com