• BG

  500 задруга у 500 села

   

  Министар Милан Кркобабић: Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села Србије

  Задругарство у Србији добија све већи замах, а држава све више улаже у задругарство.

  На свечаности у  сали  „Београд“ Палате Србија министар Милан Кркобабић, задужен за равномерни регионални развој и копредседник Националног тима за препород села  потписао je 58 уговора за доделу бесповратних средстава задругама из читаве Републике, тачније из Војводине, Централне, Источне, Западне и Јужне Србије.

  „Локалне самоуправе, наука и технологија кроз учешће Академијског одбора за село и концепт Владе Србије, уз пуну подршку председника Републике Александра Вучића,  која је у ове три године укупно уложила око 1,7 милијарди динара, представљају сигуран образац напретка. Ово су и велика и мала средства. Велика, јер први пут држава на такав начин улаже у задругарство и носиоце пољопривредних газдинстава, мала, ако узмемо у обзир колико је заиста потребно улагати. Очекујемо да у наредном периоду ово буде кључна тема Србије. Хоћемо и морамо да зауставимо пражњење села.“ – изјавио је министар Кркобабић.

  Свој потпис на уговоре ставили су и градоначелници или председници општина, дајући тако подршку локалне самоуправе овом пројекту од националне важности.

  Новац, у укупном износу од 667,2 милиона динара добило је 58 задруге  и то 8 сточарских, 9 воћарских, 14 ратарских, 7 повртарских, 6 пчеларских, 1 задруга која се бави хортикултуром и 13 задруга која ће средства користити за више фазе прераде производа.

  Бесповратна средства, пре свега за технолошки искорак, добиле су и две сложене задруге, једна са територије Централне Србије и једна из Војводине.

  Новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2019. години.

  Пројекат под називом «500 задруга у 500 села» је, са чак 605 новооснованих задруга од свог почетка 2017. године, премашио сва очекивања и вратио поверење у задругарство у Србији.

  За ове три године бесповратним средствима помогнут је рад 152 задруге и начињен историјски помак у задругарству Србије, а овим пројектом и пројектима Националног тима за препород села Србије Кабинет министра задуженог за регионални развој активно ради на изгледима да села у Србији спасе пражњења и одумирања.

  Потписивању уговора са задругама присуствовали су и говорили о пројекту председници Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.

  Удружење “Мирис Завичаја“ из Беле Паланке најбољи је показатељ шта се све може постићи заједничким радом.  Удружење је главни “кривац“ за покретање многих акција и манифестација од којих су свакако “Дани банице“ најпознатији.  Удружење је основано 2006. године. Бави се заштитом и очувањем старих уметничких заната и белопаланачке кухиње и обичаја. Циљ удружења је да формира задругу, која ће им помоћи да своје производе на једноставнији начин пласирају на тржиште. Удружење “Мирис завичаја” је основало Центар за старе и уметничке занате, покренули су и Сајам старих и уметничких заната.

  Фото: Љубомир Костић

  Драгана Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com