• Novosti online

  Advokati od danas u štrajku zbog ubistva Ognjanovića

  Advokati u Srbiji danas počinju sedmodnevni prekid rada u znak protesta zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića.

  Advokatska komora Srbije navela je da tokom štrajka advokati neće učestvovati na ročištima za glavne rasprave i pretrese, u istragama i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici, u postupcima organa uprave, javnih beležnika i privatnih izvršitelja.

  Advokati takodje neće učestvovati ni u pretkrivičnim postupanjima u policiji, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom odredjivanja pritvora.

  Tokom obustave rada advokati će dostavljati sudovima, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimati vezane za nastupanje prekluzivnih rokova i zaštite maloletnika u slučajevima porodičnog nasilja.

  Ognjanović, koji je bio u timu odbrane nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, Luke Bojovića i osumnjičenog za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona ubijen je u subotu, a njegov sin je ranjen.

  Komora je zatražila da se svi raspoloživi resursi uključe u slučaj, kako bi naručilac i počinioci bili što pre pronadjeni i formiranje istržanog tima koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature.

  Decembra 2015. na Vračaru je ubijen advokat porodice Šaranović, Vladimir Zrelec.

  Prema pisanju medija klanovi Luke Bojovića i Vladimira Šaranovića su „u ratu“ od 2009. godine.
  Niš: Štrajk advokata odlaže ročišta


  Advokati u Nišu pridružili su se štrajku advokata u celoj Srbiji, zbog čega će jedan broj ročišta u niškom Osnovnom i Višem sudu biti odložen, rekli su danas agenciji Beta nadležni u tim sudovima. „Ročišta u kojima je prisustvo advokata neophodno biće odložena, dok će biti održana ona ročišta za koja sudije smatraju da prisustvo advokata nije neophodno“, izjavio je portparol niškog Osnovnog suda Vladimir Rakonjac.

  Prema njegovim rečima, svim sudijama tog suda jutros je prosledjen dopis Advokatske komore Srbije o obustavi rada i oni će postupati u skladu sa tom odlukom.

  Društvo sudija Srbije: Napad na advokata predstavlja napad na pravosudni sistem

  Društvo sudija Srbije apelovalo je danas policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju ubice advokata Dragoslava Ognjanovića.

  Iz Društva sudija Srbije navode da su zabrinuti zbog napada na advokate koji predstavljaju deo pravosudnog sistema i apeluje na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju učinioca zločina.

  „Advokatska profesija je deo pravosudnog sistema i napad na advokata ujedno predstavlja napad na pravosudni sistem“, piše u saopštenju Društva sudija Srbije.

  Advokat Dragoslav Ognajnović ubijen je u Beogradu u subotu, 28. jula.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com