• BG

  AP: Beograd, grad sa pristupačnim cenama i dobrom zabavom

  BEOGRAD – Grad u kom se stolovi kafića prostiru i na trotoare na kaldrmi, gde muzičari sviraju na ulicama ispred renoviranih art nuvo fasada, i u kom ritam tehno muzike mlade drži budnim do jutarnjih časova, a nije reč ni o Barseloni ni o Berlinu – tako agencija AP opisuje Beograd.

  „To nije Barselona, nije čak ni Berlin. To je Beograd, bejbi“, navodi AP, ređajući atrakcije od Kalemegdana, Vojnog muzeja i Muzeja Nikole Tesle, do Savamale i klubova Mladost, Ludost…

  Beograd je i dalje veoma jeftin za turiste, ali njegova šik budućnost se brzo približava. Na neki način, sličan je Budimpešti i njenim oronulim kafićima pre 10 godina, ali i Pragu 90-tih godina – prljav, pun života i nepoznat Amerikancima, ali sa daškom stila koje nijedno od ovih gradova nije imalo, dok ih nisu preplavili turisti.

  AP navodi i da je sada pravo vreme za posetu Beogradu, jer je kompanija „Er Srbija“ prošlog leta uspostavila letove iz Njujorka.

  Prosečna temperatura u Beogradu je oko dva stepena, a doček Nove godine je uzbudljivo i pravo vreme za posetu, zbog žurki na ulicama i koncerata na otvorenom na koje dolaze i turisti, uglavnom iz Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

  Mada nikad neće biti najlepši grad Evrope, delom zbog toga što je uništen i ponovo građen više puta u prethodnih 2.000 godina, Beograd pored ružnih zgrada iz sovjetske ima i elegantnu arhitekturu iz 19 veka, posebno u zoni oko Knez Mihajlove, piše američka agenicja.

  Beograd međutim nedostatak evropskog šarma nadoknađuje zabavom koja je pristupačna svima, navodi AP.

  „Stan koji sam iznajmio preko Airbnb-a košta 27 dolara po noći, a nalazi se u Skadarliji, boemskoj četvrti u centru grada sa galerijama, zadimljenim kafanama koje služe rakiju, voćni brendi koji ima nekoliko ukusa, a toliko je jaka da bi mogla da se zove razređivač“, navodi autor tekst.

  On piše i da obavezno treba posetiti Kalemegdansku tvrđavu, gde je u Vojnom muzeju zabeležena istorija grada i gde se vidi ušće reka Save u Dunav, a među stvarima koje treba videti je i Muzej Nikole Tesle.

  Beograd je, zahvaljujući mladima i pristupačnim cenama, postao jedan od vodećih destinacija za žurke, a poznati su i splavovi na kojima se može čuti „folk muzika uz haus ritam“, piše AP.

  „Žurka može da počne u beogradskoj četvrti Savamala, koja privlači kreativne mlade profesionalce, gde možete da idete od bara do bara, među kojima su poznati Mladost i Ludost, a u blizini su i restorani Toro Latin gastro bar koji može da posluži kao odmor od teške balkanske hrane“, piše AP.

  AP piše i o projektu „Beograd na vodi“ gde će biti izgrađeni neboderi sa kancelarijama, luksuznim stanovima i barovima.

  „Možda bude potrebno 30 godina da se ispuni ovaj plan, ali su St. Regis and W planirani za 2019. godinu. Grad možda neće još dugo biti tako jeftin“, zaključuje autor teksta.

  Foto Tanjug/R. Prelić, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com