• Crna Gora

  Атлас група у Вашингтону покреће тужбу против Црне Горе

   Атлас Група, у власништву одбеглог црногорског бизнисмена Душка Кнежевића, покренуће тужбу против државе Црне Горе у Вашингтону због одлуке црногорске Централне банке о увођењу стечаја у Атлас банци, и тражиће 500 милиона евра одштете.

  „У циљу заштите својих инвестиција, Атлас Група ће против државе Црне Горе поднети тужбу пред међународном Вашингтонском конвенцијом за заштиту страних инвестиција, за накнаду целокупне учињене штете, која је већ око 500 милиона евра”, наводи се у саопштењу те групе, а преноси портал ЦдМ.

  Црна Гора је у обавези да штити стране инвестиције према међународно преузетим обавезама, напомиње се и додаје да „понашање државних органа Црне Горе јасно указује на више него озбиљне пропусте и противправно деловање у погледу свих активности према Атлас Групи”.

  „Таква тужба може имати далекосежне финансијске последице по Црну Гору, а сведоци смо још неколико озбиљних тужби које управо теку пред истом арбитражом, са истим таквим негативним ефектима”, пише у саопштењу Атлас Групе, преноси Танјуг.

  Из те Групе тврде да су се више пута обраћали Централној банци Црне Горе (ЦБЦГ) и понудили конкретна решења ситуације, али да је ЦБЦГ игнорисала акционаре.

  „Обавештавамо јавност да ће против свих одговорних који су учествовали у свим незаконитим радњама, чији је циљ био проузроковање незаконитог стечаја у Атлас банци, бити покренути кривични поступци. Наглашавамо да поседујемо сазнања да је једини циљ привремене управе од 7. децембра 2018. године био да Атлас банка буде одведена у незаконити стечај, са циљем омогућавања противправне имовинске другим лицима”, навела је Атлас Група у саопштењу.

  ЦБЦГ је 7. децембра прошле године увела привремену управу у Атлас банку, а у петак, 5. априла, Савет централне банке је донео одлуку о увођењу стечаја и за стечајног управника именовао Мирка Радоњића.

  Гувернер Радоје Жугић рекао је новинарима да је привремена управница Атлас банке Тања Терић уочила низ неправилности, да је банка прецењена, те да су параметри банке такви да је неопходан стечај.

  Недавно је пропао други круг докапитализације банке. Пре Атлас банке, ЦБЦГ је увела стечај у још једну Кнежевићеву банку, ИБМ банку, 4. јануара ове године.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com