• Gradovi

  Austrija preuzela predsedavanje EU

   

   

  Austrija je od danas novi šestomesečni predsedavajući Evropske unije.

  Na jučerašnjoj svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, prilikom preuzimanja predsedavanja EU od Bugarske, kancelar Sebastijan Kurc rekao je da ta funkcija predstavlja „čast, ali i veliku odgovornost“ za Austriju, navodi Asošiejted pres.

  Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je „medjunarodno okruženje trenutno nepovoljno“.

  „Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja“, kazao je Kurc.

  Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrdjuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

  Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Uniji.

  Uz migracije, medju prioritetima austrijskog predsedavanja biće i pregovori o budžetu EU i napredak u proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, navodi Frans pres.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com