• Gradovi

  Аутопут Панчево – Темишвар за боље економско повезивање

   Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Букурешту, након билатералног састанка са премијерком Румуније Виориком Данћилом, да су разговарали о изградњи аутопута Панчево – Темишвар, који је, каже, од огромног значаја за развој обе државе и за грађане Србије и Румуније.

  „Веома је важно да направимо тај аутопут, јер ће то значити наше боље економско повезивање, као и боље контакте пословних људи, али и свих грађана обе земље”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Данћилом.

  Он је указао да би тај пут био посебно значајан за Румуне, који живе у јужном и источном Банату, и за Србе у банатском делу Румуније, за све оне који, каже, представљају мост између две земље.

  Тај аутопут Панчево – Темишвар биће од великог значаја за наш развој, а скратиће, на пример, за 300-350 километара пут од Румуније до Венеције, где је живео и данас живи и ради велики број Румуна.

  То економско повезивање још више ће унапредити сарадњу наших земаља.

  „Трговинска размена између Србије и Румуније приближила се цифри од 1,6 милијарди евра, и ускоро ће моћи да пређе две милијарде, што би учинило да једни другима постанемо неупоредиво важнији”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

  Како је додао, румунска премијерка је причала о плановима за истраживање налазишта гаса у Црном мору са америчком компанијом Ексон.

  Пожелео им је у томе успеха.

  Једна од тема разговора били су и граничнци прелази и железница, али, истиче, најважније је изградња аутопута.

  Вучић се захвалио Данћили што ће са осталим премијерима упутити писмо ЕУ, Меркеловој и Макрону у којем изражавају подршку европском путу Србије.

  „Велико хвала, у Србији ћете увек имати искреног пријатеља”, рекао је Вучић.

  Он је такође подсетио и да је Румунија гласала за подршку Србији у Интерполу, али не само то:

  „Она се борила, тражила реч и борила за дневни ред који одговара Србији и грађани у Србији то треба да знају. Ми ћемо вам узвратити љубављу, лојалношћу и коректношћу”, рекао је Вучић.

  Вучић је изнео податак да је прошле године Србију посетило 75.000 румунских туриста, што је повећање од 18 одсто, као и да се број туриста из Србије у Румуније повећава из године у годину.

  „Верујемо да можемо заједно да напредујемо, и чак према трећим земљама, далекоазијским, да промовишемо наше земље заједно, уз неке пакете олакшица”, рекао је Вучић.

  Он је констатовао да долази из територијално најмање земље, међу балканском четворком, и захвалио на гостопримству и пријатељству румунском народу.

  Како је рекао, кажу да Румуни само са две територије нису ратовали – једна је Црно Море, а друга Србија.

  „Српски народ осећа искрено и истинито пријатељство према румунском народу и држави и верујем да у будућности можемо много тога да направимо”, рекао је Вучић.

  Вучић о Харадинају: Из дана у дан понавља само неистине

  БУКУРЕШТ – Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, поводом изјаве косовског премијера да шеф српске државе ствара нестабилност позивањем Срба да напусте косовске институције, да Рамуш Харадинај из дана у дан понавља само неистине.

  „Он је у очају што ме није оборио, као што је обећао 18. децембра. Изгледа да се нешто променило, па то није пошло за руком”, констатовао је он, одговарајући на питање новинара да прокоментарише најновију изјаву Харадинаја.

  Вучић је појаснио да никада није тражио од Срба да напусте нешто, већ, напротив, тражио је да му дају још месец дана да изнесе своје мишљење и став у складу са државним интересима, пошто су они сами изразили жељу да напусте косовске институције.

  Стога би, каже, најлакши одговор на његову изјаву било рећи да с Харадинајем нешто није у реду, али, пошто као пристојан човек не може тако нешто да каже, рекао би само да тај човек из дана у дан понавља неистине.

  „Нема проблема, можеш да наставиш да претиш. Знам како су многи пролазили пре мене, али прво обећање да сам готов до 18. децембра није успело. Мораш наћи ново обећање”, поручио је Вучић и додао да није фасциниран ни памећу, ни снагом „тог господина”, преноси Танјуг.

  Нагласио је да очигледно Харадинај мисли да нема никакву обавезу да поштује Бриселски споразум, нити ЦЕФТА, као ни ССП, и мисли да је могуће да прети неком, те да Београд мора да поштује Бриселски споразум, што, иначе, чини.

  Пренео је да је на састанку квадрилатерале у Букурешту било речи и о бриселском дијалогу, и да премијери ове три земље знају све.

  Каже да је поновио да ако неко доноси платформу против дијалога, таксе, и не испуни ни једну једину обавезу из Бриселског споразума, а то је ЗСО, и све време само провоцира против Срба – шта ту има да се прича.

  Вучић са премијерима балканских земаља о енергетици и инфраструктури

  БУКУРЕШТ – Председник Александар Вучић изјавио је данас у Букурешту да је са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке разговарао о наставку инфраструктурних радова, а да су највише времена провели разговарајући о питањима из области енергетике и диверсификацији енергетских извора.

  „Данас смо на веома озбиљан и одговоран начин сагледавали све о чему смо говорили на претходним састанцима и договарали наставак инфраструктурних радова”, пренео је Вучић новинарима на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније Вјориком Данћилом, Грчке Алексисом Ципрасом и Бугарске Бојком Борисовом, са којима се састао у Букурешту, јавља Танјуг.

  Ципрас: Ми смо пријатељи Србије

  БУКУРЕШТ – Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас у Букурешту, након састанка Балканске четворке, да све чланице тог формата снажно подржавају Србију на путу ка ЕУ, као и дијалог Београда и Приштине.

  „Имали смо прилику да разговарамо о развоју у нашем региону и о европској будућности Србије. Од првог дана када смо оформили овај квадрилатерални формат желели смо да подржимо Србију да стигне до Европе. Ми смо пријатељи Србије и треба да јој пружимо охрабрење на европском путу”, рекао је Ципрас на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније и Бугарске и председником Србије, јавља Танјуг.

  Како каже, три земље овог формата подржавају напоре за дијалог између Београда и Приштине.

  Ципрас, међутим, каже да тај дијалог није потпомогнут иницијативама из Приштине.

  Квадрилатералу чине, уз Србију, Румунија, Бугарска и Грчка.

  Борисов: Подршка Србији на европском путу

  БУКУРЕШТ – Премијер Бугарске Бојко Борисов изјавио је данас поподне да је спреман да потпише писмо подршке Србији на европском путу.

  Борисов је након састанка Балканске четворке у Букурешту, са председником Србије Александром Вучићем и премијерима Руминије и Грчке, Вјориком Данћилом и Алексисом Ципрасом, на заједничкој конференцији за медије истакао је да је веома важно да Србија као суседна земља Бугарској буде део ЕУ.

  „Спреман сам да потпишем писмо подршке Србији”, поручио је Борисов, преноси Танјуг.

  Он је казао да је и током председавања Бугарске ЕУ та земља подржавала Србију на европском путу, као и другим балканским земљама.

  „Ми заиста ценимо Србију. У Србији су уложили доста напора у отварање 16 преговарачких поглавља са ЕУ”, нагласио је Борисов.

  И Румунија подржава Србију

  БУКУРЕШТ – Председница Владе Румуније Вјорика Данћила поручила је вечерас, након билатералног састанка са председником Србије Александром Вучићем, у Палати Снагов у Букурешту, да та земља даје пуну подршку Србији ка њеном европском путу.

  „Уверили смо председника Републике Србије у нашу подршку током ротирајућег председавања, подршку дајемо такође ставу Србије и позицији Србије, и желимо да будемо заговорници политике која би истакла напредак који Србија чини ка Европској унији”, рекла је Данћила на заједничкој прес конференцији, јавља Танјуг.

  Председница румунске владе каже да је са председником Србије разговарала и о пројекту аутопута Панчево – Темишвар, јер, напомиње, тај пројекат би допринео даљем унапређењу односа две земље.

  „Истовремено, разговарали смо о сарадњи у области енергетике, а важан корак јесте да се почне са експлоатацијом на платформи Нептун”.

  Данћила истиче и да је у потпуности убеђена да ће после данашњих разговора, следећи састанак, који ће се одржати у Грчкој, дати резулате и када је реч о инфраструктури и енергетици.

  Захвалила се Вучићу и на томе што је, како је рекла, увек доступан и отворен за дијалог.

  „И на крају, мада не мање важно, и за његово пријатељство које показује према Румунији”, рекла је Данћила.

  Бугарска и Грчка граде ускоро „балкански ток”

  БУКУРЕШТ – Бугарска и Грчка су данас на састанку у Букурешту донеле одлуку да потпишу у јуну уговор за заједничку компанију која ће градити гасни интерконектор „балкански ток”, изјавио је премијер Бугарске Бојко Борисов.

  Он је након састанка квадрилатерале са председником Србије Александром Вучићем и премијерима Румуније и Грчке, Вјориком Данћилом и Алексисом Ципрасом, рекао да је реч о гасном интерконектору капацитета пет милијарди кубних метара гаса.

  „Предложио сам да то буде ‘балкански ток’, да не правимо разлику између наших земаља. Имаћемо тај ток и добијаћемо течни гас и гас из Изреала и такође руски гас преко Турског тока”, нагласио је Борисов, јавља Танјуг.

  Каже да је позвао председника Србије Вучића да заједнички и са Србијом направе церемонију отварања тог пројекта и да ће се то догодити у наредних неколико месеци.

  Вучић: Свакако смо део „балканског тока”

  БУКУРЕШТ – Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Букурешту да ће Србија свакако бити део пројекта, који бугарски премијер назива „балкански ток”, иако је реч о претежно руском гасу из Турског тока, и најавио да радови почињу за који дан.

  Енергетска мапа Балкана се сада потпуно мења, истакао је председник Вучић.

  „Борисов као озбиљан, мудар, паметан политичар, да не би нешто називао Јужним или Турским током, назива га ‘балканским’“, рекао је Вучић и објаснио:

  „То је хаб у Бугарској који прима руски гас из Турског тока, али и преко интерконектора део течног гаса из луке Александропулис, и у будућности нешто од гасовода Ист Мед, који иде од Израела и Кипра до Грчке. Али, Борисов је паметан и назива га ‘балкански ток’, да Америкаци не би замерили. Али, радећи на Ист меду, нису љути ни Американци, ни Руси”.

  Али, ми знамо који је то гас, додао је Вучић, јавља Танјуг.

  То је 90 одсто руски гас, а 10 одсто – све остало, каже он.

  Он је додао да су данас у Букурешту он и Борисов разговарали о још два гасовода – Ист Меду и како би могао да се снабдева гасом јужни део земље новим гасоводом који би се повезао за Зајечаром, и гасоводу који иде из Констанце.

  „Али, видећемо како ће то у будућности да тече, прво да завршимо ‘балкански ток'“

  „Ми учествујемо у томе, у то нема сумње. За који дан почињемо радове и машине су већ изашле на терен”, рекао је Вучић.

  Како је истакао, потпуно се мења енергетска мапа Балкана.

  „Ми који смо трошили мало гаса сада индустријски јачамо и трошимо више и у складу са тим биће нам потребнији. Тамо где имате гаса имате могућност за развој индустрије, за веће богатство”, закључио је Вучић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com