• Istočna Srbija

  „Балканска међа” ускоро у Медвеђи

  Лесковац, Медвеђа – У Културном центру у вишенационалној општини Медвеђа 23. априла гледаоци ће моћи да виде руско-српски филм „Балканска међа” од 18 и 20.30 часова, а цена улазница је 250 динара. То, међутим, није случај са општином Бујановац, где такође живе Срби, Албанци и припадници других националности, јер је филм, као што је јавност већ обавештена, после најаве скинут са репертоара.

  Како је јавила агенција ЈУГпресс, посланик Партије за демократско деловање (ПДД) у Скупштини Србије Фатмир Хасани рекао је да није гледао филм „Балканска међа” и да не зна зашто га је директор бујановачког Дома културе, после заказивања, скинуо са репертоара. Хасани је додао да је принципијелно против сваке забране и да сматра да би сигурно било људи из Бујановца који би гледали тај филм.

  „Они који не желе нису морали ни да га гледају”, рекао је Хасани који не зна мотиве скидања са репертоара овог филма.

  Заменик председника општине Бујановац др Стојанча Арсић каже да „није знао да је овај филм дошао на репертоар Дома културе, нити да је скинут”. Из локалне самоуправе нико нема везе са том одлуком. То је одлука директора који је после тога отишао на одмор”, истиче Арсић.

  Председник Скупштине општине Бујановац Аднан Салиху, који је из исте странке из које и директор Дома културе Јетмир Исмаили, Покрета за демократски прогрес (ПДУ), каже да није имао информацију да филм уопште треба да се приказује у Бујановцу, а није гледао филм.

  „На основу онога шта сам читао у медијима, директор је тражио информације о том филму на интернету и на основу тога је закључио да би филм изазвао међунационалне тензије и зато га је забранио”, рекао је Салиху.

  Он је принципијелно против забрана, али сматра да у случајевима који могу да изазову напетост између Срба и Албанаца, такви филмови не треба да се приказују у Бујановцу.

  У локалној самоуправи истичу да „директор сам одлучује о филмском репертоару”. Директор Дома културе у Бујановцу Јетмир Исмаили у изјави приштинском листу Коха диторе наводи да је једини разлог за скидање филма са репертоара „да спречи мржњу између Срба и Албанаца”.

  „На основу критика које сам прочитао о филму, нема истине. Грб Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе је злоупотребљен, а чак су и страни медији указали да филм подстиче мржњу”, рекао је Исмаили новинарима из Приштине.

  Одборничка група СНС у СО Бујановац тражи смену директора Дома културе

  Одборничка група око СНС ће у понедељак писарници СО Бујановац предати иницијативу за смену директора Дома културе у Бујановцу због забране пројекције филма „Балканска међа”, рекао је за Бујановачке Ненад Митровић, председник локалног СНС. Митровић, који је шеф опозиционе одборничке групе око напредњака, сматра да овај филм ни на који начин не подстиче међунационалну мржњу и нетрпељивост, нити задире у национална осећања националних заједница које живе у Бујановцу. „Напротив, овај филм шаље поруку неговања добрих односа међу националним заједницама и неопходности заједничког суживота Срба и Албанаца”, наглашава Митровић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com