• Društvo

  БЕЛА ПАЛАНКА ОБЕЛЕЖИЛА 140 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ОД ТУРАКА

   

  “Ништа није тако узвишено као слобода једног народа“- овом поруком обележено је 140 година од ослобођења Беле Паланке од Турака.

  Свечaним полагањем венаца на спомен обележје у Гладном пољу и почасном паљбом почасног вода одата је захвалност погунилим борцима у име Војске Србије, Пиротског округа, општине Бела Паланка, Сврљига, Мајданпека, Кладова, града Чачка, Зајечара.

  У име Војске Србије венац је положио командант Копнене Војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је истакао значај обележавања историјских догађаја и изузетну сарадњу Копнене војске са општином Бела Паланка. Венце су у име општине Бела Паланка положили председник и заменик председника општине Горан Миљковић и Мирослав Маринковић.

  ‘’Свакоме од нас дато је само једно време, да чинимо онолико колико умемо и можемо и увек има људи који у том времену учине више и боље од других.

  На тај начин они сврставају себе у заслужне грађане, у ред оних којима јавно треба одати признање.

  Имамо ту част да искажемо захвалност  и одамо признање војницима Тимочког и Шумадијског корпуса, који су 1877. године, ослободили Белу Паланку од турског ропства.’’ -истакао је Горан Миљковић на свечаној академији и додао да нас догађаји из историје уче да су солидарност и заједништво пут успеха ка остварењу права сваког човека на слободу.

  Ослобођење Беле Паланке од Турака обележено је свечаном академијом на којој је приказан филм а својим рециталом ученици белопаланчке средње школе дочарали су храброст војника у борби за ослобођење. У  галерији Установе културе ’’Ремезијана’’ постављена је изложба слика посвећена овом времену.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com