• Gradovi

  Beloruski predsednik Lukašenko kaže da je osujetio pokušaj puča

   

   

  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je osujetio pokušaj državnog udara i pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, koji su planirale Sjedinjene Američke Države, i objavio da su uhapšene dve osobe uz pomoć Moskve.

  Beloruska bezbednosna služba (KGB) objavila je sinoć da je u „specijalnoj operaciji“ rasturila „organizovanu grupu teroristiškog usmerenja koja je planirala fizičku eliminaciju predsednika i njegove porodice“ i „organizovanje oružane pobune da bi se preuzela vlast nasilnim putem“.

  Prema navodima Lukašenka ruska bezbednosna služba (FSB) u Moskvi je uhapsila dva beloruska državljanina, to su politolog Aleksander Feduta i advokat Juri Zenkovič koji ima i američko državljanstvo.

  „Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nem. Zatim smo otkrili rad obaveštajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo verovatno CIA i FBI“, rekao je Lukašenko u videu koji je objavilo predsedništvo.

  Ni Rusija ni SAD nisu komentarisali ove Lukašenkove tvrdnje.

  Šefica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja se nalazi u Litvaniji, osudila je provokacije ruskih i beloruskih bezbednosnih službi u koje je su uvučeni gradjani Belorusije i SAD.

  Lukašenko na čelu zemlje od 1994. godine već mesecima je suočen sa protestima kojima se osporava njegov ponovni izbor na mesto predsednika na izborima u avgustu prošle godine.

  U protestima je učestvovalo desetine hiljada gradjana više puta na ulicama Minska i drugih gradova pre nego što su postepeno smanjeni posle stalne represije vlasti. Većina vodja opozicije su zatvoreni ili primorani da odu u izgnanstvo.

  Uprkos evropskim i američkim sankcijama uvedenim prema Lukašenku i visokim zvaničnicima njegove vlade, beloruski predsednik, podržan u Rusiji, ne daje nikakav znak otvaranja prema protestnom pokretu već pojačava svoju represiju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com