• Novosti online

  Beograd ponovo domaćin skupa povodom 60. …

  Beograd je bio domaćin skupa povodom 60. godišnjice Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja na kom je učestvovalo više od 120 stranih delegacija.

  Šefovi delegacija poslali su iz Beograda poruke mira i solidarnosti i u svojim obraćanjima naglasili važnost multilateralne saradnje, naročito u kriznim situacijama kao što je pandemija korona virusa.

  Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je okupljanje njihovih naslednika prilika da se postave novi stubovi za saradnju u budućnosti.

  „Želim vam svaki uspeh u vašim zalaganjima i ugodan boravak u Beogradu i molim vas dragi gosti, osećajte se kao kod kuće i neka dugo živi naše prijateljstvo“, rekao je Vučić.

  Predsednik Azerbejdžana i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev je sa skupa poručio da su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uzdržavanje od akata agresije i nemešanje u unutrašnja pitanja država srž Pokreta nesvrstanih .

  „Kršenje teritorijalnog integriteta država upotrebom sile je potpuno neprihvatljivo. Azerbejdžan poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“, dodao je.

  Na organizaciji dvodnevnog skupa radilo je više od 6.500 ljudi i bilo je 555 učesnika.

  Medju nesvrstanima je prvi put bila i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

  Na skupu je bio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

  Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja je održana 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije. Srbija sada u Pokretu ima status posmatrača.

  Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

  //

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com