• Novosti online

  Beriša: Za 70 mesta u BSK konkurisalo 300 Srba

  Ministar odbrane Kosova, Rustem Beriša izjavio je da, uprkos činjenici da je veliki broj Srba pod pritiskom Beograda napustio Bezbednosne snage Kosova, ipak postoji veliko interesovanje lokalnih Srba da postanu deo BSK i to potkrepio podatkom da je za 70 mesta konkurisalo 300 Srba.

  „Za oko 70 radnih mesta prijavljeno je oko 300 pripadnika Srpske zajednice koji su zainteresovani da budu deo njegove strukture. Oko 200 zahteva je kod komandanta BSK, ostali su kod nas u Ministarstvu, tako da planiramo da u prvom tromesečju popunimo ta radna mesta sa Srbima. Odlučni smo da BSK bude višenacionalna i da u njoj budu predstavljeni svi gradjani“, kazao je Beriša za agenciju Kosovapress.

  On je izrazio očekivanje da bi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije uticao i na integraciju srpske zajednice u BSK i druge institucije.

  Prema njemu, Kosovo nema teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj zemlji i da bi tako treblo da se ponašaju i susedi prema Kosovu.

  Beriša ističe da će proces transformacije BSK u Oružane snage Kosova trajati deset godina.

  „U periodu od 10 godina, ako se stvori povoljniji ambijent, promeniti, zašto ne, i ime. Usvajanjem ovih zakona počinjemo podizanje odbrambenih kapaciteta, jer mi nemamo teritorijalne pretenzije ni prema jednoj susednoj državi i takav stav ćemo nastaviti i dalje“, kazao je Beriša.

  Ministar odbrane Kosova naglašava da će, kada ostvari pune kapacitete, BSK delovati na celoj teritoriji Kosova.

  On pojašnjava da će se u roku od 120 dana ministarstvo na čijem je čelu u celosti transformisati u Ministarstvo odbrane Kosova, posle čega sledi reorganizacija Glavnog štaba BSK.

  „Posle toga sledi transformacija komandi u okviru Glavnog štaba kao što su komanda pešadije, doktrine i osposobljavanja, logistike i nacionalne garde. Ova će godina biti puna izazova“, kaže Beriša.

  Skupština Kosova je 14. decembra u drugom čitanju usvojila tri zakona o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova bez promene imena tih snaga.

  Predsednik Kosova Hašim Tači je 28. decembra potpisao ukaz o proglašenju Zakona o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o BSK i Zakon o službi u BSK.

  Prethodno je bilo predvidjeno da se transformacija BSK izvrši izmenama i dopunama Ustava Kosova, za šta je potrebna dupla dvotrećinska većina, odnosno, neophodno je da za izmene, pored dve trećine ukupnog broja poslanika, glasaju i dve trećine poslanika manjina.

  Medjutim zbog protivljenja poslanika Srpske liste transformacija je izvršena na osnovu izmene zakona.

  Podršku transformaciji dali su SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok je generalni sekretar NATO-a izjavio da je suvereno pravo Kosova da ima svoje odbrambene snage, ali je istovremeno ocenio da se to ostvaruje u „nepovoljno vreme“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com