• Gradovi

  Bioarheologija i Svedoci ledenog doba u Prirodnjačkom centru

  SVILAJNAC – U Prirodnjačkom centru u Svilajncu, danas su, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, otvorene izložbe „Bioarheologija Đerdapa“ i „Svedoci ledenog doba“.

  Obe izložbe, pored savremenog dizajna i inovativnog pristupa u muzejskom izlaganju, sadrže veliki broj atraktivnih, orginalnih eksponata ljudskih i materijalnih ostataka kulture Lepenskog vira i krupnih sisara koji su živeli na teritoriji današnje Srbije u vreme poslednjeg Ledenog doba.

  Izložba „Bioarheologija Đerdapa“ je prvi put danas postavljena i prezentovana van Beograda, a na interesantan način predstavlja jedinstvenu kulturu Lepenskog Vira koja je otkrivena početkom šezdesetih godina prošlog veka na srpskoj strani Dunava u Đerdapu, rečeno je na otvaranju.

  Od orginalnih eksponata posetioci mogu videti i skelete jednog od najstarijih stanovnika Lepenskog Vira, kao i jednog od najmlađih i jednu neolitski bebu, koštane projektile koji su korišćeni u lovu, ribolovu, ostatke ulovljenih životina, ogrlice, skelete pasa i vukova „čijom je uporednom anlaizom utvrđeno da su upravo na ovom mestu pripitomljeni“.

  Izložba „Svedoci ledenog doba“ prikazuje „desetak“ orginalnih fosilnih ostataka krupnih sisara: dzinovskoh jelena, runastog nosoroga, stepskog bizona, pećinskog medveda, runastog mamuta, a kao posebnu atrakciju posetioci će videti repliku mamuta „Kike“ u prirodnoj veličini, koja je otkivena 1996. godine u glinokopu Fabrike „Toza Marković“ u Kikindi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com