• Gradovi

  Bolton: Medjunarodni krivični sud je nelegitiman, i za nas već mrtav

   

   

  SAD su zapretile danas uvodjenjem sankcija protiv sudija i tužilaca Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) ukoliko budu sudski gonili Amerikance, Izrael ili druge saveznike Vašingtona.

  „Zabranićemo tim sudijama i tužiocima ulaz u SAD. Preduzećemo sankcije protiv njihove imovine u američkom finansijskom sistemu i pokrenućemo proces protiv njih u našem sudskom sistemu“, rekao je danas savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton kritikujući medjunarodni sud.

  Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji Federalist sosajeti (Federalist Society) u Vašingtonu optužio medjunarodni sud zadužen da sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, čiji Vašington nije član, da je „nelegitiman“, da SAD neće saradjivati s njim, neće mu pružati pomoć i neće biti njegov član.

  Kako je rekao, za SAD on je „već mrtav“.

  On je rekao da je sud „neefikasan, neodgovoran, i prosto opasan“ i osudio mogućnost da se vodi istraga protiv američkih vojnika koji su služili u Avganistanu.

  „U svakom trenutku MKS može da najavi otvaranje zvanične istrage protiv naših američkih patriota“, rekao je Bolton.

  On je rekao da danas uoči godišnjice terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. posle kojih je pokrenuta operacija u Avganistanu želi da uputi nedvosmislenu poruku predsednika SAD.

  „SAD će upotrebiti sve potrebne mere da zaštiti naše sunarodnike i sunarodnike naših saveznika od nepravednog gonjenja od strane ovog nelegitimnog suda“, rekao je Bolton.

  On je upozorio i na moguće istrage koje bi se odnosile na Izrael koje bi pokrenula Palestinska uprava.

  „Ukoliko se taj sud usmeri na nas, na Izrael ili na druge američke saveznike, mi nećemo ostati nemi“, upozorio je Bolton i najavio niz mogućih uzvratnih mera uključujući sankcije protiv zaposlenih u tom sudu.

  Američki predsednik Bil Klinton potpisao je Rimski statut kojim se uspostavlja taj sud ali njegov naslednik predsednik Džordž Buš mladji je povukao taj potpis, navodeći strahovanje da bi Amerikancima moglo da bude sudjeno na nefer način iz političkih razloga.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com