• Novosti online

  Borbe besne blizu glavnog grada Libije

  Teške borbe vode se u protekla 24 sata između pobunjeničkog libijskog zapovjednika Kalifa Hiftera koji pokušava da zauzme glavni grad Tripoli i armijskog sastava milicija u savezu s vladom u tom gradu koju podržavaju UN.

  Hifter, vođa samozvane Libijske nacionalne armije (LNA), u četvrtak je proglasio početak bitke za Tripoli, skoro osam meseci otkako je počeo ofanzivu za zauzimanje tog grada.

  Plaćenici na obe strane igraju presudnu ulogu u toj ofanzivi.

  Kancelarija za medije LNA podelila je snimke pojačanja koja su stigla u Tripoli, uključujući kopnene trupe i oklopna vozila, kao i sukobe u južnim oblastima. Rečeno je da su Hifterove snage preuzele kontrolu nad gradom al-Tavharom, južno od Tripolija.

  Međutim, snage iz Tripolija osporile su tu tvrdnju.

  Borbe prete da Libiju ubace u još jedan talas opšteg nasilja od izbijanja sukoba 2011. godine, kada je svrgnut kasnije ubijeni dugogodišnji vodja Momara Gadafi. U haosu koji je usledio, zemlja je podeljena, sa slabom administracijom koju podržavaju UN u Tripoliju i suparničkom vladom na istoku koju vodi LNA.

  Portparol LNA, Ahmed al-Mesmari, rekao je da je LNA prošle noći pokrenula napade iz vazduha na avio-bazu Akademije Ratnog vazduhoplovstva u zapadnom gradu Misrati, ciljajući vojna skladišta navodno za bespilotne letelice turske izrade, koje su koristile milicije u saveza iz Tripolija.

  Misrata, drugi po veličini grad zapada Libije, sedište je žestokih milicija koje su se suprotstavile Hifteru. Te milicije su zasad bile kljune u odbrani Tripolija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com