• Novosti online

  Bregu: Povezanost, solidarnost i politički pragmatizam daju smisao regionalnoj saradnji

  Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas na forumu u Dubrovniku da povezanost, solidarnost i politički pragmatizam daju smisao regionalnoj saradnji.

  „Nisu birokratija i uobičajene aktivnosti ono što daje smisao regionalnoj saradnji. To su zajedništvo, solidarnost i politički pragmatizam“, izjavila je Majlinda Bregu na panelu „Evropska unija, Inicijativa tri mora Jadran-Baltik-Crno more i 17+ Kina: Kako podržati ekonomski rast i društveni razvoj Srednje i Istočne Evrope“.

  Majlinda Bregu je kao uspeh saradnje pomenula ukidanje roming na Zapadnom Balkanu i otvaranje zelenih koridora, odnosno granice za osnovne robe i lekove tokom epidemije korona virusa.

  Govoreći o ekonomiji, generalna sekretarka RCC je rekla da je jugoistočna Evropa zbog kovida-19 pretrpela pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,7 odsto.

  Prosečna nezaposlenost je 11 odsto, dok je nivo nezaposlenosti u Evropskoj uniji 7,3 odsto, a nezaposlenost mladih je 22,3 odsto. Prosečni očekivani životni vek je tri godine kraći od očekivanog životnog veka gradjana EU, navodi se u saopštenju RCC.

  Majlinda Bregu je pomenula Strategiju Jugoistočna Evropa 2030. koju su u junu usvojile sve učesnice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, navodeći da je to prva sveobuhvatna strategija koja se bavi celim regionom Jugoistočne Evrope i obuhvata Zapadni Balkan, zemlje članice Evropske unije, kao i Tursku i Moldaviju.

  Takva geografska pokrivenost je sama po sebi snažna politička poruka. Njom se, u vrlo konkretnom smislu, još jednom potvrdjuje činjenica da se region posvetio zajedničkoj budućnosti, zasnovanoj na zajedničkim interesima i vrednostima, rekla je generalna sekretarka RCC.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com