• Novosti online

  Bregu: Regionalna saradnja doprinosi dugoročnom pomirenju

  Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su regionalna saradnja i ideja Regionalnog ekonomskog prostora (REA) u najboljem interesu gradjana Zapadnog Balkana jer doprinose dugoročnom pomirenju.

  „REA ima jasan status, u njegovoj srži je zajedništvo. Dajmo snagu regionalnom ekonomskom prostoru i regionalnoj saradnji da iscrtaju put za održivo i dugoročno pomirenje na Zapadnom Balkanu“, navela je Bregu.

  U članku uoči Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u poljskom gradu Poznanju, Bregu je kazala i da regionalna saradnja postaje pouzdan model koji prati magnetsku privlačnost EU.

  „EU ima magnetsku privlačnost, a regionalna saradnja postaje pouzdan model. Radi budućnosti, osvrnimo se na prošlost zato što neprijatna prošlost i dalje predstavlja pretnju“, kazala je Bregu.

  Ona je podsetila da su juče stupile na snagu znatno niže cene rominga na Zapadnom Balkanu i dodala da to znači da će gradjani regiona više razgovarati i pretraživati internet, a plaćati manje. Navela je i da za dve godine neće biti nikakvih troškova rominga unutar regiona, a da će troškovi prema EU biti mnogo niži.

  Ocenila je da je to rezultat realnih očekivanja „začinjenih velikom količinom odlučnosti, snage i volje političkog regiona, kao i istinskom podrškom evropskih lidera“.

  Navela je da RCC zbog toga ima velika očekivanja od Samita u Poznanju i podsetila da je na Samitu u Trstu 2017. usvojen Višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA), koji obuhvata i novi Regionalni sporazum o romingu.

  Bregu je kazala da je region daleko odmakao u pripremi terena za uzajamno priznavanje akademskih kvalifikacija u okviru šest ekonomija Zapadnog Balkana, za uskladjivanje nacionalnih investicionih politika sa Regionalnim programom investicijskih reformi (RIRA), i za izradu plana za integraciju Roma u regionu i unapredjenje njihovih uslova života.

  Navela je da je najnovije izdanje istraživanja javnog mnjenja i privrednika Balkanski barometar, za 2019. godinu, koje radi RCC, pokazalo da ljudi u regionu žele radna mesta, da je 60 odsto njih zabrinuto zbog nezaposlenosti, ali da sve više brinu i zbog korupcije i odliva mozgova, da 39 odsto razmišlja o odlasku u inostranstvu radi posla.

  Istraživanje je pokazalo, dodala je Bregu, i da 56 odsto gradjana regiona, a 61 odsto mladih, veruje u koristi koje donose evropske integracije, a 74 odsto u koristi regionalne saradnje, dok 67 odsto privrednika ceni kvalitet regionalne saradnje, a 64 odsto tako misli o članstvu u EU.

  Šesti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan 4. i 5. jula u Poznanju, a u fokusu sastanaka biće ekonomija, povezivanje, bezbednost i civilno društvo.

  Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com