• Novosti online

  Britanska Vlada razmatra zahtev Rusije za pristup Juliji Skripalj

  Vlada Velike Britanije razmatra zahtev Rusije za pristup ćerki bivšeg špijuna Sergeja Skripalja koja je zajedno s njim otrovana nervnim gasom, saopštili su danas britanski zvaničnici.

  Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razmatra ruski zahtev za susret sa Julijom Skripalj, državljankom Rusije, „u skladu s obavezama prema medjunarodnom pravu i zakonima Velike Britanije“.

  Vlada će prilikom donošenja odluke uzeti u obzir „prava i želje Julije Skripalj“, navodi se u saopštenju.

  Ruski zvaničnici tvrde da imaju zakonsko pravo da posete Juliju Skripalj koja je živela u Moskvi i bila u poseti ocu kada su napadnuti nervnim gasom.

  Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke, što Moskva negira. Njih dvoje su 4. marta pronadjeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solsberiju.

  Skripalj (66) je i dalje u kritičnom stanju, dok se stanje Julije Skripalj (33) znatno popravilo, prema navodima britanskih zvaničnika.

  Taj slučaj trovanja doveo je do tenzija izmedju Zapada i Istoka. Britanska premijerka Tereza Mej dobila je snažnu podršku SAD i svojih saveznika iz EU i NATO, koji su zbog tog slučaja proterali iz svojih zemalja ukupno više od 150 ruskih diplomata. Rusija je na to odgovorila istom merom i proterala proporcionalan broj diplomata svih tih zemalja.

  Još jedan primer pogoršanja odnosa je i današnja žalba ambasade Rusije u Velikoj Britaniji zbog pretresa ruskog aviona koji je juče iz Moskve doleteo na londonski aerodrom Hitrou.

  Ambasada je navela da pretres tog aviona predstavlja kršenje medjunarodnog prava, i dodala da je Moskva uputila diplomatsku notu, zahtevajući objašnjenje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com