• Novosti online

  Britanski poslanici odobrili zakon o Bregzitu

  Britanski poslanici su danas u načelu odobrili Predlog zakona o Bregzitu premijera Borisa Džonsona čime se otvara put za izlazak Britanije iz EU na kraju idućeg meseca.

  Donji dom britanskog parlamenta izglasao je Zakon o sporazumu o izlasku sa 358 glasova za i 234 protiv. Tekst će se još razmatrati i dobiti moguće amandmane idućeg meseca i treba da bude usvojen i u gornjem domu Parlamenta, Domu Lordova.

  Džonsonova ubedljiva većina u Parlamentu, stečena posle prošlonedeljnih izbora, znači da je gotovo sigurno da će predlog postati zakon u januaru.

  Prema ovom predlogu takodje se zabranjuje produženje prelaznog perioda dalje od kraja 2020. To je period tokom koga Britanija treba da bude izvan EU, ukoliko ovaj Zakon bude pravosnažan kako se očekuje, ali će pratiti mnoge evropske propise dok se ne usaglasi kavi će biti novi odnosi sa evropskim blokom.

  Džonson je ranije u raspravi rekao da će usvajanje tog dogovora o razlazu dozvoliti zemlji da krene napred. On je rekao da će izglasavanjem ovog dogovora biti okončani „gorčina i muka“ koje su obuzele zemlju od kada je 2016. na referendumu izglasano da se izadje iz EU.

  Vodja Laburista Džeremi Korbin rekao je poslanicima da glasaju protiv tog zakona smatrajući da ima bolji i pravedniji način da se izadje iz EU.

  Poslanici sada glasaju o rokovima za dalju raspravu o tom predlogu tokom tri dana, 7, 8, i 9. januara a vlada kaže da će predlog postati zakon na vreme za izlazak iz EU do 31. januara, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

  Izlazak Britanije iz EU otvoriće novu fazu Bregzita, kada će Britanija i EU pokušati da usaglase novi odnos o trgovini, bezbednosti i nizu drugih pitanja do kraja 2020.

  Sporazum o razlazu takodje treba da bude ratifikovan u Evropskom parlamentu. Potpredsednik Evropskog parlamenta Silva Periera rekao je da zvaničnici očekuju da će se to dogoditi do 29. januara.

  Malo toga će se promeniti odmah posle Bregzita. Britanija će ostati članica EU u svemu sem u imenu tokom 11-omesečnog prelaznog perioda koji se završava decembra 2020.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com