• Novosti online

  Brnabić i Cerar: Srbija i Slovenija imaju odlične političke i ekonomske odnose

  Premijeri Srbije i Slovenije, Ana Brnabić i Miro Cerar saglasili su se danas da Srbija i Slovenija imaju odlične političke, ekonomske i kulturne odnose, ali i da ima još mogućnosti za saradnju.

  Nakon četvrte zajedničke sednice vlada Slovenije i Srbije koja je održana u Brdu kod Kranja, Ana Brnabić je kazala da „postoji jako puno pitanja na kojima zajednički rade“ i dodala da je potrebno unaprediti saradnju kada je u putanju zajedničko učešće na stranim tržištima.

  „Politički i ekonomski odnosi odlični i mi se nadamo da će ti odnosi postati sve bolji u budućnosti. Naše prijateljstvo sa Slovenijom nam je važno. Naši trgovinski odnosi beleže kontinuirani rast. Godine 2017. medjusobna razmena bila je više od 1,5 milijardi evra, izvoz iz Srbije u Sloveniju porastao je oko 16 odsto, a rast iz Slovenije u Srbiju oko 2,5 odsto, doki je razena u 2016. bila oko 915 miliona evra“, rekla je Ana Brnabić.

  Istakla je da su slovenački invesitori važna karika u ekonomskom razvoju Srbije, a da Slovenija zauzima osmo mesto medju zemljama koje investiraju u Srbiji.

  Podsetila je da su Slovenija i Srbija u aprilu 2017. pokrenule zajedničku turističku promociju na tržištu Irana pod nazivom „Enjoy Serbia, feel Slovenia“ i dodala da je potrebno dalje raditi na zajedničkom prezentovanju na stranim tržištima, i da je u tom smislu „velika šansa Kina“.

  Brnabić je zahvalila Vladi Slovenije i gradjanima te zemlje na podršci evrointegracijama Srbije, i ponovila da je Srbija strateški opredeljena za EU.

  „Nadamo se da ćemo u junu imati spremnih pet poglavlja“, kazala je ona, izrazivši očekivanje da će Slovenije podržati otvaranje novih poglavlja Srbije u pregovorima sa EU.

  Brnabić je rekla i da je regionalna saradnja jako važna i da je na visokom mestu na listi prioriteta Srbije, i najavila da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za nedelju dana posetiti Madjarsku, a uskoro i Crnu Goru.

  „Ja lično imam fantastičnu komunikaciju sa (slovenačkim premijerom Mirom) Cerarom i mislim da je najteži test bilo finale košarke u Istanbulu“, kazala je Ana Brnabić i ponovo čestitala na pobedi Slovenije.

  Predsednik Vlade Slovenije izjavio je da su Slovenija i Srbija dve prijateljske zemlje koje imaju odlične političke, ekonomske i kulturne odnose, ali i dodao da ima još mogućnosti za saradnju.

  „Robna razmena je 2017. bila najviša u poslednjih 10 godina. Srbija je medju najvažnijim inostranim trgovačkim partnerima Slovenije. U Srbiji je 1.500 preduzeća u potpunom ili delimičnom vlasništvu Slovenaca koja zapošljavaju 25.000 radnika“, rekao je.

  Cerar je rekao da Slovenija podržava Srbiju na putu ka EU, kao i dijalog Beograda i Prištine.

  „Mi to već radimo na dva načina u okviru podrške u institucijama EU i bilateralne tehničke pomoći u oblastima pregovaranja sa EU“, rekao je Cerar.

  Cerar je rekao da je bilo reči i o podeli nasledstva SFRJ i u tom kontekstu o slovenačkoj kulturnoj baštini.

  On je kazao da je dogovoreno da se intenzivira rad Mešovitog komiteta za sukcesiju kao i da se formiraju dve nove radne podgrupe koje će se baviti kulturnim nasledjem i arhivima. Dodao je da Slovenija želi da dobije originale 18 slovenačkih filmova koji su u Beogradu, kao i kopije nekih drugih, ali i neke umetnine.

  Posle sednice vlada Slovenije i Srbije slovenačka ministarka za rad Ana Kopač Mrak i njen srpski kolega Zoran Djordjević potpisali su sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

  Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović potpisali su plan radnih konsultacija ministarstava spoljnih poslova za 2018, a ministri kulture dve zemlje Vlada Vukosavljević i Anton Peršak Pismo o namerama dva ministarstva.

  Premijerka Brnabić sa Cerarom danas popodne učestvuje i na Poslovnom forumu Slovenija Srbija, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani, a posetu Sloveniji završava sastankom sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com