• Novosti online

  Брнабић и Пелегрини отворили Српско-словачки привредни форум

  Укупна спољно-трговинска размена Србије и Словачке од јануара до марта ове године износила је 157,2 милиона евра према подацима Републичког завода за статистику, речено је данас на Српско-словачком привредном форуму који су отворили премијери Србије и Словачке, Ана Брнабић и Петер Пелегрини, преноси Танјуг.

  Укупан извоз у роби у Словачку је у том периоду износио 98,1 милион евра робе, а увезено је 59,1 милион евра робе, речено је на форуму у Научно-технолошком парку у Београду на коме се очекује учешће око 40 српских и словачких компанија.

  Премијерка Брнабић је рекла да је Научно-технолошки парк у Београду једно од њених омиљених места у Србији.

  “Када год ми нестане идеје и мотивације за овај посао, дођем овде, а запослени у овим компанијама мотивишу ме да наставимо да радимо и мењамо Србију, да наставимо трансформацију наше економије и друштва у економију засновану на знању, иновацијама и креативности“, казала је премијерка.

  Навела је да је у разговору са званичницима из Словачке констатовано да две земље имају потпуно исту визију да унапреде своју конкурентност кроз иновације, технологије, истраживања…

  “Можемо много да научимо од Словачке. Много заостајемо и у том смислу можемо да научимо како је Словачка брзо, ефикасно и успешно завршила своју транзицију и постала толико моћна и конкуретна у смислу извоза“, рекла је Брнабић и додала да је Словачка једна од пет најбрже растућих економија у Европи.

  Брнабић је навела да Србија и Словачка деле страст према дигитализацији и индустријској револуцији.

  Словачки премијер је рекао да се данас у свету могу видети иновације и производи који су настали у новооснованим фирмама у Србији и Словачкој.

  “Драго ми је да на форуму учествују представници српских и словачких фирми. Верујем да, када се сретну две иновативне групе, резултат може бити добар и верујем да ће то бити случај и након завршетка овог форума“, рекао је Пелегрини и учесницима пожелео успешне Б2Б састанке.

  Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је навео да ће на форуму представници српских и словачких компанија разговарати о новим, конкретним могућностима сарадње и повезивања наших привреда и то у области иновација, дигитализације и савремених технологија кључних за будућност и развијање националних економија.

  Како је истакао, Србија компанијама из Словачке нуди најбоље производе из растуће индустрије као што су решења иновативних компанија за управљање енергетским системима, дигиталну пољопривреду, е-здравство, развој и функционисање паметних градова…

  “Словачки привредници у реализацији заједничких послова могу да рачунају на сарадњу и партнерство са нашим великим компанијама из ИКТ сектора, са образовним институцијама, брзо растућим фирмама, као и са подмлатком српске ИТ индустрије која се овде итетако добро развија“, рекао је Чадеж.

  В.д. директора Научно-технолошког парка Гордана Даниловић Грковић је подсетила да је тај парк основан 2015.године у сарадњи Владе Србије, Града Београда и Универзитета у Београду и додала да се развија веома брзо.

  Како је навела, у њему тренутно послује 70 компанија у којима је запослено 700 инжењера.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com