• Novosti online

  Brnabić: Moramo da se vratimo Briselskom sporazumu, Priština nije sprovela dogovore

  Premijerka Srbija Ana Brnabić rekla je danas da izjava predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova zbog članstva u EU predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku, i dodala da Priština nije sprovela dogovore predvidjene Briselskim sporazumom koji je potpisan pre skoro pet godina.

  „Moramo da se vratimo Briselskom sporazumu. Briselski sporazum je potpisan pre skoro pet godina i Priština ništa nije uradila da se implementira, dok je Srbija uradila najveći deo posla“, rekla je Brnabić novinarima na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gde je održana zajednička sednica vlada Slovenije i Srbije.

  Premijerka je kazala da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova treba da pozovu Prištinu da poštuje dogovore i da „ne beži od njih“.

  Povodom najavljenog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, Brnabić je rekla da izjava predsednika Evropskog parlamenta da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova zbog članstva u EU, predstavlja jasnu i nedvosmislenu poruku.

  Brnabić je rekla da je važno da Priština bez otvaranja novih pitanja ispuni svoje obaveze predvidjene sporazumom.

  Ona je rekla da je „svakako dodatno zakomplikovalo situaciju ubistvo Olivera Ivanovića“, da je „to bio potencijalni udar na regionalnu stabilnost“, ali je ocenila da je Srbija „pokazala da je racionalna“.

  „Mislim da je loša odluka to što Srbiji nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi. Mi smo hteli da podelimo odgovornost i sada je odgovornost samo na njima“, izjavila je premijerka.

  Dodala je da postoji izvesna odgovornost EU, a da Srbija kao kandidat za članstvo očekuje da će „Unija preuzeti svoj deo odgovornosti da se ubica nadje“.

  „Beograd je pokazao da je spreman za dijalog. Srbija je u poslednje četiri godine pokazala drugačije lice da može da bude strpljiva, da razmišlja hladne glave, da bude tolerantna, fleksibilna i da poštuje dogovore i sporazume na koje je stavila potpis“, rekla je ona.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com