• Gradovi

  Цена свињетине расте због ширења афричке куге

  Трговци, аналитичари, фармери пажљиво и са зебњом прате како Кина управља случајевима афричке куге свиња, смртоносне болести животиња због које је ова земља била принуђена да од августа прошле године убије око 600.000 ових животиња.

  Једно од главних питања које мучи аналитичаре јесте како ће се све ово одразити на цену меса.

  Како је јуче пренео „Њујорк тајмс”, Кина је највећи произвођач и потрошач свињског меса на свету па ће ситуација на овом тржишту у наредним месецима сигурно одредити кретања цена у глобалној трговини.

  Очекује се раст цена свињског меса јер Кина већ сада увози свињетину како би надокнадила мањак домаће понуде. С друге стране, предвиђа се и пад потражње хране за животиње, пре свега соје, због избијања афричке куге свиња. Како преноси „Фајненшел тајмс”, кинеска економија већ осећа последице које је донела ова болест, против које не постоји вакцина и готово да је стопроцентно смртоносна. Цена меса је скочила, што је допринело расту инфлације која је у марту достигла петомесечни максимум. Залихе свињског меса пале су за петину у односу на прошлу годину, а кинеска влада је направила резерве купујући замрзнуту свињетину са светског тржишта. Иако власти прете ригорозним казнама фармерима који одмах не пријаве заразу, ствар се изгледа отргла контроли. Инспекција проналази угинуле животиње у рекама и потоцима јер произвођачи покушавају да прикрију инфекције на фармама.

  Америчко министарство пољопривреде саопштило је да је у 2019. години Кина увезла 1,8 милиона тона свињског меса, што је седам одсто више него у 2018. То је иначе већ 20 одсто укупне количине којом се у свету годишње тргује (осам милиона тона свињског меса).

  Према подацима Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), Кина има 500 милиона свиња, што чини око половину популације тих животиња. Избијање афричке куге свиња могло би да доведе до знатног смањења кинеске производње ове врсте меса, што би довело и до мање потражње за сојиним производом, истичу стручњаци.

  Први случај ове болести у тој земљи пријављен је средином прошле године, а од тада је регистрован велики број епидемија у више од 20 покрајина. Последњи инцидент забележен је у јануару, када је на једној фарми заражено 4.000 свиња, али кинески званичници и даље тврде да је епидемија под контролом. Према последњем извештају Светске организације за здравље животиња, од 29. марта до 11. априла највећи број угинућа забележен је управо у Азији, где је Кина пријавила губитак од око 7.000 животиња.

  Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација наводи да је афричка свињска куга озбиљна претња за системе производње свиња. Не само да угрожава сигурност хране већ може да има и велике последице на међународни промет свињетине као резултат ограничења трговине.

  У оквиру глобалне сточарске производње, сектор узгоја свиња игра кључну улогу као извор животињских протеина. Због повећања светске тражње за месом, свиње су постале кључни извор хране, а свињетина највише конзумирано месо, које чини око 37 одсто глобалне потрошње меса, следе пилетина (35,2 одсто) и говедина (21,6 одсто). ФАО је саопштио да је комерцијална производња свиња интензивирана у последњих неколико деценија, али се и даље око 43 одсто тих животиња производи у домаћинствима и на малим фармама с ниском биолошком сигурношћу, тако да оне играју главну улогу у појави, ширењу и одржавању афричке свињске куге.

  – Све је већа глобална забринутост да ће се вирус ширити. Свака земља са сектором узгоја свиња је у опасности – упозорили су стручњаци ФАО. Болест може прећи хиљаде километара и стићи у земље у којима претходно није било случајева, углавном путем меса које стиже авионима и бродовима или га индивидуално преносе путници. Кажу да је посебно забрињавајуће ширење у источну Азију. Будући да се Кина снажно ослања на индустрију свињског меса и поседује готово половину светске производње, епидемија ове болести могла би да има катастрофални утицај на трговину и производњу, с озбиљним последицама по глобалну безбедност хране.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com