• Analize I Kolumne

  Центар за развој предузетништва у Сурдулици

  У Сурдулици улогу предузетништва у привредном и укупном друштвеном развоју своје средине схватају врло озбиљно. Из наведеног разлога су основали и Центар за развој предузетништва, о коме разговарамо с двојицом његових оснивача. Наши саговорници су Никола Петровић, дипломирани педагог запослен у овдашњој Техничкој школи и Владица Несторовић, координатор Канцеларије за младе у Општини Сурдулица и, по функцији, председник Спортског савеза Општине.

  Када је, како и зашто основан Центар за развој предузетништва у Сурдулици?

  Оснивању Центра је претходило оснивање и рад Удружења грађана „Одрживи развој Сурдулице“.

  Пре десетак година, нас четворица Сурдуличана, основали смо Удружење у циљу свеукупне помоћи и подршке друштвеном и економском развоју своје средине. Акценат је од почетка био на екологији и заштити животне средине и на запошљавању омладине, жена и социјално угрожених категорија становништва.

  У раду Удружења је учествовало много људи, тако да је спроведено више активности.

  Удружење је помогло рад високошколских установа, конкретно факултета Универзитета „Унион – Никола Тесла“, које су имале своје образовне јединице у Сурдулици. Тако су млади из Сурдулице добили прилику да остану у свом родном месту, а академски дух је приближен Сурдулици.

  Удружење је доста радило на запошљавању и неформалном образовању младих, при чему смо сарађивали с Канцеларијом за младе Општине Сурдулица, са Сурдуличким културним центром, Туристичком организацијом Општине и с другим установама.

  У сарадњи с Друштвом економиста из Београда, на Власини је одржан научни скуп посвећен потенцијалу развоја Србије из угла подручја с посебним природним одликама, на коме је расправљано о могућностима развоја управо Власине.

  Добро, а Центар за развој предузетништва?

  Из рада Удружења, настао је и Центар за развој предузетништва 2016. године. Центар је основан у сарадњи с локалном самоуправом, представља организацију од посебног локалног значаја, тако да је с Општином Сурдулица закључио Меморандум о сарадњи.

  Наш Центар је настао пре одлуке Владе Републике Србије о проглашењу године предузетништва и деценије предузетништва, и пре доношења Националне стратегије за економски развој у којој предузетништво има централно место.

  Центар је, у ствари, настао подстакнут спровођењем програма CEED 1, којим је било предвиђено да у срединама у којима се програм спроводи, при његовом окончању, остане нека нова институција која ће наставити свој рад и у будућности. Ми смо се одлучили да оснујемо нешто што ће помагати предузетништво, те смо тако и учинили, уз подршку Аустријске развојне агенције. Иначе, сарадња је настављена, у току је програм CEED 2.

  Центар за развој предузетништва је тако одредио своју мисију, визију и циљеве, да помаже развој предузетништва, у сарадњи с локалном самоуправом, а тиме доприносу укупном друштвеном и привредном развоју локалне средине, региона и државе.

  Рад Центра и Удружења је и даље блиско повезан. Никола Петровић је директор Центра и, истовремено, председник Удружења.

  Чиме се тачно Центар за развој предузетништва бави?

  Пружамо саветодавну и стручну помоћ при оснивању привредних друштава и предузетничких радњи, нарочито у вези с административним пословима у Агенцији за привредне регистре, али уопште у вези с покретањем бизниса.

  Помажемо и оснивање удружења предузетника и привредника у Сурдулици, опет саветодавно.

  Такође, пружамо корисне информације овдашњим предузетницима и њиховим удружењима, нарочито у вези с пројектним финансирањем, помоћи и повластицама које могу да остваре.

  Уз нашу помоћ, остварена су четири гранта у вредности од по две хиљаде евра, којима је помогнута производња меда, производња козјег млека, прерада шумских плодова и оснивање организације која се бави запошљавањем младих у Сурдулици.

  Организовали смо и специфичне обуке намењене младима, а ради њиховог лакшег запошљавања.

  Како се финансира рад Центра?

  Простор у коме радимо је обезбедила локална самоуправа, која покрива и трошкове комуналија. Канцеларију смо опремили уз помоћ Аустријске развојне агенције.

  У Центру сви раде бесплатно.

  Питање је до када ће такав начин рада бити одржив. Можда ће, у будућности, Центар почети да наплаћује своје услуге.

  Сурдулица, мај 2020. године

  Драгана Костић

  Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Сурдулица. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com