• Novosti online

  Čović: Izborni zakon pitanje svih pitanja u BiH, Izetbegović: Čovićeva izjava predimenzionirana

  Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je večeras na prijemu povodom Dana državnosti BiH da je Bosna i Hercegovina „domovina svih nas“, ali da put pomirenja neće biti lagan.

  „BiH je izraz volje, a time i svaka vlast na demokratskim izborima. Novi Izborni zakon mora biti zasnovan na načelima demokratije, gde vlast pripada narodu. Suvereno pravo svakog naroda je da bira predstavnike neke vlasti“, kazao je Čović.

  On je istakao da će u institucijama BiH zaštititi osnovno načelo konstitutivnosti i sačuvati ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u toj zemlji.

  „Ako jedan narod ne može izabrati svog predstavniika, onda taj narod nije konstitutivan, ni ravnopravan ni slobodan. To stanje je neustavno. Uverili smo se u razne posledice toga. To nas je udaljilo jedne od drugih, omalovažilo vrednosti i ugrozilo državnost. Bez ravnopravnosti nema ambijenta pomirenja“, ocenio je hrvatski član Predsedništva BiH.

  Prema njegovim rečima, u ovom trenutku pitanje Izbornog zakona BiH je „pitanje svih pitanja“.

  Bošnjački član Predsedništva BiH bakir Izetbegović rekao je da je ovakva Čovićeva konstatacija predimenzionirana.

  „U velikoj meri je iz ugla HDZ-a, to je njihov zahtev koji se odnosi na izmene Izbornog zakona. Mislim da je ta dimenzija bila nepotrebna i predimenzionirana, ostalo je naravno bilo korektno“, kazao je Izetbegović komentarišući Čovićev govor.

  Hrvatska strana u BiH traži da se izmenama Izbornog zakona obezbedi da hrvatski član Predsedništva BiH ne može biti izabran većinski glasovima Bošnjaka, kao što je to ranije bio slučaj prilikom izbora Željka Komšića na tu funkciju.

  Čović je još pozvao na borbu protiv „neodgovorne retorike“, dodavši da je juče za BiH „bio veliki dan“, jer je ova zemlja „uz puni konsenzus svih naroda i gradjana napravila iskorak prema evropskoj porodici“.

  BiH je juče predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru predala Upitnik na odgovore EK.

  „Postoji šansa da ove godine dobijemo status kandidata za EU, a do 2025. godine i članica. Iskoristimo pozitivan trenutak“, istakao je Čović.

  U Predsedništvu BiH večeras je održan rijem povodom Dana državnosti BiH, kojem nije prisustvovao niko od političkih predstavnika iz RS.

  Srpska strana ne priznaje ovaj praznik i smatra da je 1. mart 1992. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti BiH, na koji Srbi uglavnom nisu izašli, bio uvod u gradjanski rat u ovoj zemlji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com