• Gradovi

  CRTA počela posmatranje izbornog procesa u Beogradu

   

   

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da od danas njihova posmatračka misija „Gradjani na straži“ počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu, i to u svih 17 gradskih opština.

  Kako su naveli, 50 posmatrača obučenih po najvišim medjunarodnim standardima, posmatraće i prikupljati informacije o sprovodjenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji. „Iz dugoročnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka domaćim posmatračima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogućeno prisustvo sednicama GIK-a“, naveli su iz CRTE.

  CRTINI posmatrači biće rasporedjeni u svim beogradskim opštinama, što će omogućiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa.

  Oni su pozvali gradjane da prate izbornu kampanju i da CRTI dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogućim incidentima, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji.

  Ove informacije gradjani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila kontakt@gradjaninastrazi.rs, ili telefonom na: 069/232 1901.

  CRTA je ukazala i na obavezu medija da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu gradjane o svim izbornim listama na beogradskim izborima.

  „Ukoliko gradjani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugrožena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.gradjaninastrazi.rs, koja omogućava gradjanima automatsko slanje žalbi nadležnoj instituciji za nadzor elektronskih medija, Regulatornom telu za elektronske medije“, saopštila je ta organizacija.

  O nalazima dugoročnog posmatranja, CRTA će izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju biće objavljen nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.

  Izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com