• Novosti online

  CRTA pozdravlja odluku Misije OEBS/ODIHR o posmatranju izbora u Srbiji

  Crta je uz to objavila pregled mera koje je preduzela vlast u vezi s preporukama OEBS/ODIHR-a i Crte. Iz toga se vidi da je od 31 preporuke Crte u vezi s izborima, odbačeno 12, a do sada u potpunosti primenjeno šest.

  Izmedju ostalog nije prihvaćen predlog da se proširi opseg kazni koje REM izriče emiterima koji ne poštuju pravila tokom kampanje, da se obaveže REM da razmatra i odlučuje o svakoj prijavi u kojoj se navodi da je došlo do povrede opšteg interesa, kao i da se direkno zakonom zabrani vodjenje paralelnih evidencija na biračkom mestu koje ugrožavaju tajnost glasanja birača.

  Nadležni su prihvatili obuku članova biračkih odbora, objavljivanje svih zapisnika o radu biračkih odbora, odredjivanje jasnijeg pojma javnih resursa i adekvatnih sankcija u slučajevima njihove zloupotrebe u kampanji, kao i kratke rokove (do pet dana) za odlučivanje Agencije za borbu protiv korupcije po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji.

  Kako je saopštila Crta, trećina preporuka misije OEBS/ODIHR iz prethodna tri izborna ciklusa razmatrana je kroz komplementarne preporuke Crte, ali nijedna nije do sada u potpunosti primenjena.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com