• Gradovi

  Dačić: Imali zbog obavezu da reagujemo zbog srpskih žrtava na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija ne meša u rad pravosudnih organa Francuske ali da je Beograd imao obavezu da reaguje na oslobadjanje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja baš zbog srpskih žrtava na Kosovu, za koje je delom odgovoran i Haradinaj.

  „Srbija poštuje sebe i to je naša obaveza prema srpskim žrtvama, koje su i pale na Kosovu izmedju ostalog i zbog Haradinaja. Zato ne možemo bez reči da prihvatimo odluku Francuske… Mi se ne mešamo u rad francuskog pravosudja ali to je i odnos francuskih vlasti prema žrtavama u Srbiji“, rekao je Dačić novinarima posle polaganja venca na spomenik Dimitriju Tucoviću na Novom groblju u Beogradu.

  On je dodao da mu je jedan francuski ministar rekao da Vlada nije mogla ništa da uradi jer je to odluka suda, ali je dodao da je i sudska vlast jedna grana vlasti u Francuskoj i da to pokazuje i odnos francuskih vlasti prema srpskim žrtvama.

  Dačić je rekao da Srbija može da prekine diplomatske odnose sa Francuskom i da protera njihovog ambasadora iz Beograda ili da povuče svog ambasadora na konsultacije i da u odredjenom periodu ne učestvuje na skupovima koji se održavaju u toj zemlji.

  „Povlačenje ambasadora je primerena mera koja pokazuje Francuskoj da se Srbija apsolutno protivi toj odluci“, rekao je Dačić i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je Haradinaj izmedju ostalog i pušten jer je procenjeno da se ne bi lepo osećao, a da se niko nije zapitao kako su se osećale srpske žrtve.

  Večernje novosti su ranije prenele da je Vlada Srbije naložila svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri meseca ne dogovaraju nikakve posete i aktivnosti toj zemlji.

  Ministar i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je još da bi se SPS radovala funkciji premijera, ali da to nije razlog zbog kojeg je podržala predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića.

  „Ja sam trenutno zadovoljan mestom koje obavljam“, rekao je Dačić novinarima na Novom groblju u Beogradu posle polaganja venca na spomenik Dimitrija Tucovića.

  On je dodao da SPS i u novoj vladi želi da nastavi saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

  „Sačuvali smo identitet, jer nismo podržli kandidata SNS, već smo Aleksandra Vučića utvrdili kao zajedničkog kandidat svih nas. Cilj Socijalističke partije Srbije je bio jačanje medjusobnog poverenja i veća uloga SPS na političkoj sceni u Srbiji“, kazao je Dačić.

  Dačić je rekao da je suština dogovora SPS i SNS je jačanje zajedništva i prekidanje sukoba koji postoje na lokalnom nivou i kojih će, kako kaže, uvek biti.

  „SPS je uspeo da se sačuva svih ovih godina i posle cunamija koje je donela SNS“, rekao je Dačić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com